Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Dumitru Braghiș a propus marți, 13 octombrie ca denumirea corectă a limbii de stat să fie limba moldovenească (română), menționând că această formulare ar fi un compromis, pe măsură să împace adepții unei sau altei denumiri.
În opinia sa, este necesar de organizat un referendum național în cadrul căruia să fie discutată această problemă împreună cu toți cetățenii R. Moldova.
”Consider că AIE trebuie să discute această problemă mai serios, să aprobe o decizie comună pentru a nu ajunge la divergențe, pentru că această declarație contradictorie nu duce la altceva decât la neîncrederea populației”, a spus Braghiș.
Solicitat de Politik, Ministrul Educației, Leonid Bujor, a spus: ”Nu este o idee nouă, se discută intens în ultima perioadă acest subiect, dar este unul care trebuie să se pronunțe savanții, dar nu oricine”.
Întrebat de ce crede că a apărut din nou în centrul atenției acest subiect, Bujor a răspuns: ”este o întrebare pe care mi-o adresez și eu foarte des, dar dacă cineva speră că aceasta îi va aduce capital politic eu vreau să-i întristez pentru că toți elevii, profesorii cunosc care este limba noastră. Peste tot am văzut doar dicționar rus-român, spaniol-român, etc, dar nu am văzut dicționar, spaniol-moldovenesc, italian-moldovenesc”.
”Orice cetățean al R. Moldova este în drept să numească limba pe care o vorbește așa cum el consideră că e corect. Eu, consider că limba poporului nostru este limba română și nu trebuie de politizat acest subiect așa cum încearcă unii să-l facă, pentru că avem un act normativ în R. Moldova, Constituția care trebuie să o respectăm”, a conchis Bujor.