Prunele produse în Republica Moldova în 2023 au fost exportate în proporție de aproximativ 50 la sută. Tot anul trecut, producția medie de prune a ajuns la 8 tone la hectar – cel mai înalt nivel de până acum, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță. El susține că aceste fructe s-au vândut cel mai mult pe piața europeană, la un preț record. În același timp, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au precizat că fermierii din țara noastră au posibilitatea să-și crească atât suprafețele de cultivare, cât și cantitățile pentru export, însă trebuie să acorde mai multă atenție calității.

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că plantațiile de prune ar putea asigura mai bine de 10 ori creșterea veniturilor la hectar, de minimum 5-6 ori numărul de angajați. Totodată, acestea ar putea dubla veniturile populației și ar oferi posibilități nelimitate pentru export.

„Tind să afirm că noi niciodată în istoria noastră n-am avut o producție de prune de 150 de mii de tone. Deci n-am avut niciodată. Recordul precedent a fost în 2021, când am stabilit 136 de mii de tone. Și dacă observați atent, din aceste 150 de mii de tone, care este maximul, care n-am avut vreodată, 80 de mii de tone le-am consumat pe intern și 70 de mii de tone le-am exportat. Iarăși este un record absolut. Deci noi în Germania în 2023 am exportat cel mai mult și noi în Germania am vândut cel mai scump. Noi în mediu am vândut cu 58 de cenți, iar în Germania am vândut cu 98 de cenți”, a declarat expertul Veaceslav Ioniță.

„Nu trebuie să ne bucurăm foarte mult că noi suntem pe primul loc la exportul de prune în Uniunea Europeană, dar trebuie să fim foarte atenți la producția pe care noi o livrăm acolo. Trebuie să menținem această calitate, trebuie să menținem aceste piețe la nivel de cantități. Deci, odată ce am penetrat piața, odată ce am făcut cunoscut consumatorul european cu fructele noastre, noi trebuie să-i menținem cu aceste fructe. Deci, indiferent ce s-ar întâmpla, noi trebuie să fim permanent prezenți pe aceste piețe. Și, da, avem posibilitatea ca să exportăm mult mai mult. Respectiv, loc pentru export încă mai este. Mai mult ca atât, noi și subvenționăm înființarea plantațiilor pomicole, inclusiv prunul, ca să lărgim suprafețele cu soiuri mai productive, cu soiuri cerute pe piețele de export”, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban.

Amintim că, la începutul acestei săptămâni, Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului pentru șapte produse din Republica Moldova. Măsurile vor intra în vigoare, începând cu data de 25 iulie.

Astfel, producătorii de struguri de masă, mere, cireșe, prune, suc de struguri, roșii și usturoi vor putea exporta pe piața europeană, fără taxe și la cote majorate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE