Ucraina reprezintă o unitate statală cu o puternică comunitate rusă dar și cu legături culturale accentuate cu aceasta. Nimeni nu poate contesta apartenența la aceeași familie culturală a celor două state.
Cu toate acestea, ucrainienii, în marea lor majoritate, vor un alt sistem, cel existent dovedindu-și falimentul. Aceștia au început să creadă în Europa, problema este că Europa a înțeles că nu trebuie să lupte pentru Ucraina, ci această să își dorească atât de mult să vină. Ori în timp ce noi stăm cu mâna în sân Rusia merge până la amenințări inclusiv militare.
La Chișinău aproximativ 100 000 de oameni au ieșit în stradă pentru Europa.
Semnalul a fost unul extrem de pozitiv dar și peste așteptările actualilor guvernanți. Acest lucru generează o imensă presiune pe cei aflați astăzi la guvernare. Este evident că de ceva timp partea din societate cu orientare pro-europeană a depășit-o pe cea pro-rusă, care în afara de promisiuni nu are decât marea reușită a aduce Republica Moldova la stadiul de cea mai săracă țară a Europei, iar regiunile cu populație majoritar slavă la stadiul de cele mai sărace regiuni ale Republicii Moldova.
A fost un 7 aprilie iar exemplul din Ucraina arată că el poate exista din nou dacă cineva decide să se renunțe la traseul european. Pentru statul vecin lucrurile sunt mai dificile deoarece acesta nu are un sprijin direct extern, dar în cazul Republicii Moldova legăturile existente cu România ar duce cu siguranță la sprijinul vecinului de la apus. Aici nu vorbesc de sprijinul neapărat al statului, care va exista cu siguranță, ci mai ales a societății civile care nu va accepta încă o despărțire de frații de dincolo.
Românii de pe cele două maluri ale Prutului s-au maturizat și vor împreună.
Da, lumea este în multe puncte decepționată, dar uitați-vă numai la manifestația de sâmbătă a comuniștilor, fără un steag al identității naționale, și o să înțelege-ți ce ne-ar aștepta.
Lumea va ieși pentru Europa, nu pentru actuala guvernare, așa cum a ieșit și la marele miting pro-european.