Observatorii Promo-LEX continuă și pentru turul II monitorizrea alegerilor locale generale. Directorul de programe Promo-LEX, Nicolae Panfil, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre câteva incidente în debutul alegerilor cum ar fi agitație electorală, prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare sau în raza acestora, precum și încălcarea secretului votului. Din cele 27 de incidente, 21 au fost deja procesate, a informat Panfil

„În circa 3 la sută dintre cazurile raportate de observatori, mai bine zis șase secții de votare, acestea au fost deschide cu o întârziere nesemnificativă de până la 10 minute. În patru cazuri camera video nu a fost activată de la demararea operațiunilor electorale privind deschiderea secțiilor de votare. În circa 29% din cazuri nu a fost asigurată solemnitatea procesului de votare prin intonarea Imnului de stat la deschiderea secțiilor de votare și afișarea drapelului în secția de votare. Acestea sunt niște prevederi noi ale Codului Electoral. Observatorii au mai constatat că în circa 35 la sută din secțiile de votare, 78 la număr, nu există agentul termic”, a declarat Nicolae Panfil.

Printre incidentele raportate de observatori se mai numără:

un caz de agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 de metri sau în incinta secției de votare;

două cazuri în care s-a constatat prezența materialelor de publicitate, afișe, panouri electorale în raza secției de votare;

prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secțiilor de votare sau în raza acestora;

trei cazuri de întrerupere pe parcursul zilei a procesului de filmare a operațiunilor electorale;

trei cazuri de deficiențe în funcționarea sistemului informațional automatizat de stat alegeri;

trei cazuri de încălcare a secretului votului;

șase cazuri când urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale;

un caz de deconectare a curentului electric din cauza condițiilor meteo.

„Către ora 08:30, a fost restabilită furnizarea curentului electric, iar procesul de votare nu a fost suspendat”, a precizat Nicola Panfil.

Potrivit lui, din numărul total de secții de votare, în 175 sunt prezenți observatori Promo-LEX, iar pe parcursul zilei alte 445 de secții vor fi acoperite de către cele 50 de echipe mobile disponibile care sunt în teritoriu.

Menționăm că astăzi în 273 de localități din Republica Moldova au loc turul II al alegerilor locale generale, unde în primul tur niciunul dintre candidații la funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate. Totodată, în opt localități au loc alegeri repetate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE