Dumitru-Nicanor Teculescu, numit consul general al României la Bălţi, este diplomat de carieră, deţine gradul de ministru-consilier. Teculescu a fost consul general al României la Toronto, Canada în perioada anilor 2002-2008.
Genţiana Şerbu, numită consul general la Cahul, are o experienţă de cinci ani în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), este consilier diplomatic şi a lucrat până în septembrie 2009 în cadrul Reprezentanţei României pe lângă Uniunea Europeană. Ulterior, a lucrat la Direcţia Relaţii Externe - Direcţia Generală UE din MAE. Genţiana Şerbu a absolvit mai multe cursuri de perfecţionare profesională în România, Statele Unite ale Americii şi Ungaria.
"Consulatele generale ale României la Bălţi şi Cahul îşi vor începe activitatea cel mai târziu în luna ianuarie 2010, iar deschiderea lor este imperioasă, având în vedere interesul României de a oferi servicii consulare de calitate pentru cetăţenii din R.Moldova. Este vorba, în primul rând, de amplificarea capacităţii de procesare a cererilor de vize, asigurându-se astfel facilităţi suplimentare în domeniul circulaţiei persoanelor", a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
La 16 ianuarie 2006, în calitatea sa de şef al statului Român, Traian Băsescu a promis miilor de cetăţeni ai R.Moldova aflaţi, în faţa Consulatului României la Chişinău, că în două săptămâni va fi soluţionată problema cu obţinerea vizelor pentru România.
Preşedintele Traian Băsescu a mai promis şi corectarea legislaţiei, care va facilita procedura de obţinere a cetăţeniei române. Şeful statului român a strâns mâinile a zeci de oameni, a ascultat cu atenţie vocile care îi implorau "salvarea şi unirea cu România", cerând "să mai aibă încă puţină răbdare".
La 16 ianuarie 2007, Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a întâlnit la Chişinău cu preşedintele R.Moldova, Vladimir Voronin, în cadrul unei vizite fulger.
În declaraţiile oficiale de după întrevedere, Voronin a spus că a discutat cu Traian Băsescu un şir întreg de probleme bilaterale, inclusiv despre situaţia ce s-a creat după introducerea de la 1 ianuarie 2006 de către România a regimului de vize pentru cetăţenii R.Moldova. Voronin a declarat presei că problema deschiderii a încă două consulate ale României în R.Moldova, la Bălţi şi Cahul, cel puţin, provizoriu, pare a fi rezolvată. "Situaţia nu este normală. Situaţia trebuie deblocată şi imediat trebuie hotărâte problemele ce nu permit ca să fie deblocată situaţia. De aceea am hotărât ca temporar, de urgenţă, să fie deschise două birouri consulare la Bălţi şi Cahul care vor activa în aceste localităţi până la rezolvarea problemei", a declarat Voronin.
După cum a arătat timpul, Voronin nu şi-a onorat promisiunea dată nu doar preşedintelui României, dar şi propriului popor, nevoit să cheltuiască sume enorme pentru a veni la Chişinău de la Briceni sau Cahul şi a face coadă la Consulatul României pentru a obţine vize. Când i-a păsat lui Voronin de sărmanul popor şi când a "hotărât el problemele" cetăţenilor?