Oficialii turci s-au indispus marţi din cauza unui proiect francez de lege, conform căruia persoanele care neagă genocidul armean din timpul primului război mondial, efectuat de Imperiul Otoman, vor fi urmărite penal.
Parlamentul francez are programată o dezbatere cu privire la acest proiect de lege, iar Turcia a spus că dacă acesta va fi aprobat, va denunţa frecvent şi public trecutul colonial al Franţei, a raportat astăzi Zaman, un cotidian din Turcia.
În incident, care a avut loc cu mai mult de 90 de ani în urmă, turcii otomani au ucis mai mult de 1,5 milioane de armeni, potrivit mai multor istorici, şi este considerat unul dintre cele mai grave genociduri din secolul XX. Turcia neagă faptul că a fost genocid şi spune că numai 300.000 de armeni au fost ucişi şi că turci au fost de asemenea ucişi atunci când Armenia a încercat o răscoală împotriva lor.
Preşedintele turc Abdullah Gul a declarat că proiectul de lege "îşi propune eliminarea libertăţii de a refuza acuzaţii nefondate şi abuzive îndreptate împotriva ţării şi naţiunii noastre," potrivit Zaman.
Adăugând că proiectul de lege este un afront la adresa libertăţilor personale, Gul a afirmat că speră ca "proiectul de lege în cauză să nu fie aprobat şi ca scrierea istoriei să fie lăsată în seama istoricilor."
Pedeapsa pentru negarea genocidului armean ar fi maxim un an de închisoare şi o amendă de 58,000 de dolari, care l-ar pune pe picior de egalitate cu negarea Holocaustului, a raportat EurActiv.
 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE