Micii producători și Întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) vor fi protejați prin lege contra practicilor comerciale neloiale și vor avea facilități la plasarea producției în rețelele comerciale din țară. Parlamentul a aprobat, astăzi, în lectura a doua, proiectul de modificare a Legii cu privire la comerțul interior, Legii concurenței și Codului contravențional, în prima lectură.

Practicile comerciale neloiale apar frecvent în lanțul de aprovizionare cu alimente și pot fi dăunătoare, în principal, întreprinzătorilor mici, cum ar fi producătorii agricoli și ÎMM procesatoare de produse alimentare. Astfel, modificările propuse vin să faciliteze negocierile dintre furnizori de produse agricole și alimentare și agenții economici – cumpărători, care oferă aceste produse consumatorului final. Consiliul Concurenței va fi învestit cu atribuții de stabilire, examinare, asigurare a aplicării interdicțiilor și sancționare a practicilor comerciale neloiale.

Inițiativa legislativă privind interzicerea practicilor comerciale neloiale a fost înaintată de Guvern și urmărește alinierea cadrului normativ național la standardele europene și internaționale. Înainte de a fi prezentat în plenul Legislativului pentru votare în lectură finală, proiectul va fi supus rundei de consultări publice cu toți actorii relevanți.     

Anterior, PROIECTUL de lege a fost supus consultărilor publice. Dezbaterile au avut loc pe platforma Comisiei economie, buget și finanțe, cu participarea deputaților, miniștrilor și reprezentanților altor autorități publice centrale, ai mediului de afaceri – producătorilor  și rețelelor de comerț, asociațiilor profesionale. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE