Parlamentul a adoptat Programul național de integritate și anticorupție (2024-2028) și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia.
Programul național de integritate și anticorupție pentru anii 2024-2028 a fost elaborat de un grup de deputați în colaborare cu Centrul Național Anticorupție. Programul care se află în prezent în vigoare expiră la finele anului 2023, iar elaborarea și aprobarea unui proiect actualizat este unul dintre angajamentele asumate pentru implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.
Documentul are drept scop consolidarea sistemului național de prevenire și combatere a corupției prin continuarea dezvoltării unei culturi a integrității. Prin implementarea Programului național de integritate și anticorupție pentru anii 2024-2028 se urmărește diminuarea fenomenului de corupție și amplificarea gradului de integritate în sectorul public și privat.
Potrivit documentului, au fost stabilite patru obiective generale:
optimizarea standardelor de integritate în sectorul public;
eficientizarea măsurilor de prevenire și combatere a corupției și asigurarea inevitabilității sancționării infracțiunilor de corupție;
cultivarea integrității și diminuarea actelor de corupție în sectorul privat, inclusiv în entitățile cu capital integral sau majoritar de stat;
cultivarea intoleranței față de actele de corupție, precum și încurajarea denunțării actelor de corupție și a practicilor ilegale.
Obiectivele au fost corelate cu direcțiile de politici stabilite în Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”.
Experții de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), consideră că Programului nu oferă potențiale soluții pentru deblocarea mecanismelor de combatere a corupției pentru a produce rezultate pe măsura așteptărilor cetățenilor, a societății civile, a partenerilor de dezvoltare și a sectorului privat. CAPC care a trimis o opinie argumentată Parlamentului Republicii Moldova.
Totodată, potrivit CAPC, proiectul PNIA, tratează insuficient problemele care nu au permis anterior dezvăluirea fraudei bancare, nu conține măsuri de consolidare a sinergiilor între documente de politici precum: Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025, Strategia securității naționale a Republicii Moldova, Strategia națională de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului pentru anii 2020–2025, Programul Național de Recuperare a Bunurilor Infracționale ar urma să fie implementat în perioada 2023-2027.
Astfel, CAPC propune expedierea documentului la autori și completarea acestuia cu acțiuni strategice de consolidare a mandatelor de prevenire și combatere a autorităților responsabile din domeniu, revizuirea indicatorilor de impact și stabilirea valorilor de referință pentru aceștia, dar și revizuirea mecanismului de monitorizare și evaluare propus.