Procurorul general interimar Ion Munteanu a declarat că 20% din corpul procurorilor nu ar trebui să mai regăsească în instituție, menționând că nu are încredere în toți colegi. Potrivit lui, procedura de vetting nu va reuși însă să epureze sistemul, iar soluția ar fi activiatea eficientă a colegiilor de disciplină și etică dar și a inspecției procurorilor

„Nu în toți colegii am încredere, iar problema din punctul meu de vedere este că acest vetting nu va reuși să epureze în totalitate sistemul, din păcate, în realitățile pe care le avem arată contradictoriu că de fapt cei mai toxici intenționează să rămână până la ultima picătură. La general vorbind, cred că 20% din corpul de procurori, demult, nu-și mai au locul în sistemul procuraturii. Din punctul meu de vedre mult mai important ar fi să funcționeze colegiul de etică și disciplină în condițiile în care pe rol avem 1500 de proceduri în privința procurorilor care vizează inclusiv demiterea din funcție. Nu avem funcțională nici inspecția procurorilor”, a spus Munteanu.

Procurorul general interimar, a declarat că deocamdată nu este hotărât dacă își va depune candidatura în noul concurs pentru șefia procuraturii Generale. 

„Eu nu am decis cu certitudine dacă o să candidez sau nu pentru acest concurs. Urmează să îmi rearanjez gândurile până la termenul limită. Decizia mea depinde, inclusiv, dacă mai sunt și alți candidați la acest concurs. În cazul în care o să constat că sunt candidați, care pe bune pot să își asume această funcție și ar putea gestiona situația la moment, posibil să optez în continuare pentru funcția de judecător la CSJ. Sper că o să văd mai mulți candidați la acest concurs”, a declarat Ion Munteanu.

Concursul anterior pentru funcția de Procuror General a fost anulat și s-a soldat cu scandal. Ulterior, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a lansat un nou concurs pentru funcția de procuror general. Potențialii candidați pot depune dosarele până pe 15 mai.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE