Comunitaea academică este îngrijorată cu privire la posibila mutare a Procuraturii Anticorupție în sediul AȘM. Prezidiul Academiei de Științe a Moldovei și comunitatea academică își exprimă nedumerirea și totalul dezacord în legătură cu intenția de amplasare în sediul AȘM a Procuraturii Anticorupție, care are un regim special, total incompatibil cu activitatea instituțiilor din domeniile cercetării și inovării. Această poziție este exprimată într-o declarație publică aprobată de prezidiul AȘM la adunarea sa din 2 februarie.
În lumina acestor discuții, Prezidiul AȘM a formulat o Declarație prin care își exprimă ferm opoziția față de planurile Procuraturii Anticorupție.
„Este o încercare de a submina nu doar autonomia, ci și integritatea Academiei de Științe, un pilon fundamental al cercetării și inovației în Republica Moldova," se menționează în Declarație. Mai mulți academicieni și-au exprimat nedumerirea inclusiv Eugen Doga, unul dintre membrii distinși ai AȘM,
„Noi, academicienii, sîntem acei care am creat imaginea țării și continuăm să o creăm. Academia este emblema și elita spirituală, este chiar spiritul țării! Eu sînt indignat de ceea ce se întîmplă în jurul Academiei, nu se poate admite distrugerea Academiei!" a spus Doga
Declarația AȘM a fost susținută de mai mulți membri, printre care academicianul Andrei Eșanu, care a subliniat că „declarația pregătită de Prezidiu este un adevărat manifest, un strigăt de alarmă. Noi nu sîntem împotriva luptei cu corupția, dar nu cu prețul sacrificării științei."
În contextul acestor dezvăluiri și dezbateri, comunitatea academică, împreună cu societatea civilă și mass-media, este îndemnată să ia atitudine pentru a apăra valorile științifice și culturale ale Moldovei.
Recent, șeful Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin a spus că, deja, s-a identificat un sediu pentru instituția care o conduce și că acesta ar aparține Academiei de științe a Moldovei.