În cadrul conferinței internaționale „Provocările din sectorul apă și canalizarea în Republica Moldova”, primul ministru al R.Moldova, Vlad Filat, ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, precum și alți oficiali au abordat problema sistemelor de asigurare cu apă și canalizare a populației din R. Moldova.

În luarea sa de cuvînt, prim-ministrul s-a referit şi la două aspecte-cheie: puterea comunității și ignoranța. „Primul aspect ţine de puterea comunității este atunci cînd proiectul cîștigat fie din bani publici, fie din finanțare externă acoperă doar o parte din cheltuieli, iar comunitatea, liderii locali reușesc să mobilizeze resurse de solidaritate fără precedent, să se implice la construcție, în organizare. Puterea sentimentului de apartenență la comunitate este la fel de strategică ca și accesul la resurse, fonduri. Al doilea aspect ține de ignoranță versus calitate. Pe cît de important este să stabilim priorități, pe atît de important este să oferim calitate", a specificat Vlad Filat.
 
Ministrul Mediului a spus că participanţii la Conferinţa „Provocările din sectorul apă şi canalizare în Republica Moldova" vor pune în discuţii mai multe subiecte sensibile pentru ţara noastră, dar şi se va veni cu soluţii şi paşi pe care ţara noastră trebuie să-i întreprindă. Gheorghe Șalaru a făcut o prezentare amplă a situaţiei în domeniul aprovizionării cu apă potabilă şi canalizare  în R. Moldova, menţionînd că 45% din populaţia ţării nu au acces la sisteme de calitate de aprovizionare cu apă potabilă, iar 65% - la sisteme de canalizare. Ministrul s-a arătat convins că, prin eforturi comune şi bine coordonate, se va reuşi îmbunătăţirea situaţiei  în domeniu.
 
Principalele subiecte abordate în cadrul conferinței de presă au fost axate pe provocările din sector și soluțiile propuse pentru depășirea situației actuale, inclusiv introducerea mecanismului de solidaritate, implementat cu succes în multe state europene. Un subiect aparte l-a constituit dreptul fundamental al cetățenilor la apă și modalitățile de asigurare a respectării dreptului dat. Astfel, Ministrul Mediului Gheorghe Șalaru a remarcat că la etapa actuală în Republica Moldova se atestă un dezechilibru în ceea ce privește asigurarea dreptului cetățenilor la apă, o bună parte a populației fiind lipsită de un acces durabil și sigur la sursele de apă potabilă de calitate.
 
Evenimentul este organizat de Ministerul Mediului al R Moldova, Delegația Uniunii Europene în R Moldova, Biroul Elveţian de Cooperare, la el participând reprezentanți ai Guvernului R Moldova, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, reprezentantul ONU Catarina de Albuquerque, șeful Biroului Elvețian de Cooperare Georgette Bruchez și șeful echipei AT-PSPS Philippe Bergeron, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, dar și ai peste 200 de invitați din țară și străinătate, specialiști în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare. 
 
Pe parcursul zilei de astăzi participanţii la conferinţă vor discuta despre beneficiul unei bune infrastructuri, dreptul omului la apă şi solidaritatea pentru apă, administrarea apelor.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE