O zi din viața dumneaei este plină de apeluri telefonice, întruniri, ședințe, emisiuni și interviuri. Este una dintre puținele femei, care au devenit lideri de partide, în același timp - îmbinând o activitate politică intensă cu grijile de gospodină. Dimineața începe cu știrile și stabilirea priorităților pentru acea zi, după care urmează implicările impuse de viața de partid.

Politicianul abordat în această ediție a rubricii ”O zi din viața politicienilor” este liderul PNL, Vitalia Pavlicenco - cea care a vorbit foarte deschis cu reporterul Politik. Trebuie să mai menționăm că, pe întreg parcursul interviului, dna Pavlicenco a fost solicitată la telefon de nenumărate ori și fiecăruia i-a răspuns, oferindu-i ajutorul sau sfatul necesar. Pentru a afla ce am discutat cu Vitalia Pavlicenco, citiți interviul ce urmează.
Dna Pavlicenco, spuneți-ne ce reprezintă o zi din viața politicianului Vitalia Pavlicenco?
Vitalia Pavlicenco: În primul rând, menționez că o mare parte, de circa 70%, din timpul dedicat activității partidului de către conducerea acestuia, rezidă în căutare de bani. Exact asta se face și în SUA, în viața partidelor de acolo, unde, de asemenea, se caută bani pentru activitatea partidului, și nu se fac afaceri dubioase cu statul, pentru a se deturna bani publici în scopul menținerii partidelor cu asistență financiară și pentru manipulări politice. În acest sens, o zi din viață înseamnă asigurarea activității partidului, care este una complexă. Avem staf, trebuie să plătim arenda, există și alte cheltuieli inevitabile. Apoi trebuie să pregătim ședințele de birou, să fim la curent cu tot ce se întâmplă în jur. Eu mai sunt și șoferul familiei, și, în acest sens, trebuie să îmbin problemele de familie cu problemele de partid. La sediu le facem pe toate: dăm cu aspiratorul, ducem gunoiul și pregătim ședințele. Și acasă îmi place să fie întotdeauna ordine. Dacă nu e ceva în ordine, nici nu mă apuc de lucru. În fiecare dimineață, îmi decid prioritățile.
Există o mare diferență între un președinte de partid parlamentar și un președinte de partid extraparlamentar. Convingerea noastră este că e necesar să îți respecți mesajul, poziția și să nu tinzi să devii partid parlamentar cu prețul renunțării la viziunile și programul partidului. De aceea, viața mea este, zi cu zi, destul de complicată, în R.Moldova situația fiind incertă și dificilă. Din cauza că nu s-au făcut reforme la timp și că nu a existat aproape două decenii pluralism de opinii, în perioada guvernării comuniste, oamenii încă nu percep adecvat activitatea partidelor. Majoritatea consideră că nu e nevoie de prea multe partide, deoarece există cele parlamentare. Diferența este că cele parlamentare sunt subiectul și umbrela multor acte de corupție, iar cele neparlamentare găsesc foarte greu bani pentru a-și propaga mesajul.
De ce ați decis să veniți în politică ?
Vitalia Pavlicenco: În politică am ajuns prin activitatea mea în domeniul presei. Sunt filolog, iar între filologie și liberalism este o legătură foarte strânsă. Este vorba de viziuni și de exprimarea liberă a opiniei. Am fost redactor-șef al ziarului de partid ”Mesagerul”, iar de acolo am fost invitată să mă includ și în lupta politică. Am avut întotdeauna foarte bune rezultate în zona de nord, după care am devenit deputat în Parlament din partea Partidului Forțelor Democratice, în urma alegerilor parlamentare din anul 1998, apoi, în urma alegerilor din 2005, am revenit în Parlament pe lista AMN.
Care v-a fost motivația?
Vitalia Pavlicenco: Mama își explica manifestările mele din copilărie drept ale unei luptătoare pentru dreptate. Eu am crescut fără tată, m-am născut la trei luni după ce acesta a fost ucis și, în familie ne-a fost foarte greu. În copilărie citeam mult. Am absolvit școala fiind medaliată cu aur, am obținut și titlul de doctor în științe. Probabil că filologia și activitarea în presă m-au adus în politică.
Cum a parvenit ideea creării PNL ?  
Vitalia Pavlicenco: PNL-ul este partidul care s-a dizolvat primul, în 2001, după venirea masivă a comuniștilor la putere, inițiind coagularea forțelor democratice. După ce ne-am aliat la AMN, echipa național-liberală a luptat să includă în program și în platforma electorală niște poziții-cheie, pe care noi le considerăm importante pentru destinul românilor în general. Am insistat asupra modificarea Constituției privind limba română, asupra aderării la NATO, am colectat 26 de semnături pentru introducerea limbii române în Constituție și nimeni, ulterior, nu a mai adunat atâtea semnături. Și pentru că am insistat asupra modificării art.11 al Consituției, cu privire la dislocarea forțelor armate și aderarea la NATO, pentru că am depus alte inițiative legislative care atingeau fibrele ”sensibile” ale cercurilor imperiale de la Kremlin, s-a votat excluderea mea și a altor colegi național-liberali din AMN. După care echipa național-liberală a hotărât să reconstituie Partidul Național Liberal. Am fost trei copreședinți ai grupului de inițiativă: Anatol Țăranu, Mircea Rusu și cu mine, propusă, conform unei înțelegeri în grupul de inițiativă, pe ultima sută de metri, drept candidat la congresul I, de constituire, al PNL, pentru funcția de președinte. Nu regret, însă, o clipă că am fost exclusă din AMN, pentru că am format PNL-ul care rezistă în timp, care este primul în topul IMAS al partidelor extraparlamentare și al cincilea partid din R.Moldova.
După părerea Dvs, ce-i lipsește clasei noastre politice?
Vitalia Pavlicenco: Toată problema destinului dramatic al R.Moldova, după proclamarea Independenței, este că au ajuns la putere partidele cu lideri șantajabili, implicați în grupări mafiote și oligarhice, în serviciile oculte și de securitate. Fiind șantajabili, nu sînt independenți în decizii și acțiuni, nu au poziție, nu știu a dialoga, nu au verticalitate și nu știu a ajunge la compromisuri. Au doar un singur scop: să fure acest stat. Din cauza aceasta stăm unde stăm.
Care sunt 3 regrete pe care le are Vitalia Pavlicenco?
Vitalia Pavlicenco: Un lucru ar fi că n-am învățat limba engleză pînă la capăt, dar o reiau. Un altul, dramatic pentru mine, este situația animalelor vagabonde. Al treilea lucru este că nu îmi am copilul lângă mine. Pentru că aici este foarte greu, după facultate, să îți găsești un post de muncă.
Dacă e să revenim la activitatea politică. V-ați exprimat foarte clar poziția contra unei coaliții PCRM-PLDM. În acest sens, mulți au acuzat PNL că ar proteja PD-ul. Care este atitudinea PNL față de PD?
Vitalia Pavlicenco: În primul rand, lozincile ”Moldova fără Voronin”, ”Moldova fără comuniști” aparțin PLDM-ului. Este imoral să le inversezi menirea. În al doilea rând, am vorbit că, încă de la formare, PLDM a fost și rămîne un partid imoral. Ei nu au nici doctrină, nici echipă și acum devin tot mai puțini. Ei s-au plasat pe segmentul liberal, provenind de la social-democrați, declarându-se conservatori și creștin-populari de orientare europeană. Nu poate fi un partid împrăștiat pe 3 segmente politice și pentru asta nu-l respect. Ei de fapt sunt proruși, însă vor să convingă populația că sunt proeuropeni. Consider că în acest context este incorectă ostilitatea PLDM-ului față de PD, deoarece PD a refuzat, totuți, să fie cu PCRM, a venit în AIE și, după asta, a început lupta contra PD. E ceva mai imoral? PD nu ne place pentru că nu acceptă limba română, Istoria Românilor și mai trag cu ochiul spre Rusia, dar ei nu sunt plasați pe segmentul nostru și eu consider că e mai bine că Lupu a plecat de la comuniști, decât să meargă Filat, de exemplu, cu PCRM, care a trădat de două ori – când l-a votat pe Voronin președinte a doua oară și cînd a  plecat din PD.
Un blogger scria într-un articol că ați fi cumpărat mașina din banii lui Vlad Plahotniuc, iar partidul Dvs. ar fi stimulat prin subvenții financiare din partea lui. Cum comentați acest fapt?  
Vitalia Pavlicenco: Am toate documentele oficiale din Germania, prin care s-a făcut transferul din contul fiicei mele și a ginerelui pentru plata mașinii, cumpărată în 2008. În general, ei ne cumpără totul de ce avem nevoie. În privința ”subvențiilor”, avem toate rapoartele financiare prezentate CEC-ului și Ministerului Justiției. Acum mă gândesc, ce l-ar determina oare pe Plahotniuc să ajute un partid unionist? Vreau să vă spun că noi am făcut mereu proteste și contra Pactului Ribbentrop-Molotov, și pentru colectarea semnăturilor pro-Unirii cu România, și contra PLDM-ului. Și sîntem foarte supărați că Filat a beneficiat de rezultatele muncii noastre împotriva comuniștilor. A făcut-o pentru că a avut mulți bani, el a luat puterea prin obținerea voturilor celor care au fost educați împotriva comuniștilor de către noi, după care vrea acum să debarce AIE-2. Noi, dacă am fi avut bani de la Plahotniuc, eram, probabil, în Parlament, dar vedeți că nu sîntem acolo. Și poate că nu e chiar atât de rău să ne amestecăm acum în mocirla aia.
Considerați că demiterea Procurorului General, a șefului CNPF și a directorului SIS ar fi o soluție pentru conflictul politic actual?
Vitalia Pavlicenco: Eu consider că toate aceste atacuri de tip raider sunt un scenariu de-al lui Lucinschi cu Filat și cu cei de la Moscova, pentru a crea o coaliție de centru-stânga. În paralel, la Tiraspol să vină la putere Kaminskii să facă reîntregirea Moldovei, astfel să se renunțe definitiv la NATO.
Credeți că Moldova va adera la Uniunea Vamală propusă de Rusia-Belarus și Kazahstan ?
Vitalia Pavlicenco: Nu cred că se va ajunge până acolo, pentru că există presiuni din partea societății civile. De fapt, unicul rezultat al liberalilor și democraților este liberalizarea parțială a spațiului public și emiterea unor opinii mai curajoase. Nu cred că electoratul se vrea înapoi, în niște uniuni de la Răsărit.
Considerați că la 18 noiembrie vom avea un Președinte al Republicii Moldova?
Vitalia Pavliceno: Aici chiar îmi este greu să spun, pentru că PCRM l-a debarcat pe Filat și există presiuni europene ca să nu-l demită pe Marian Lupu și să nu distrugă Alianța. Pe de altă parte, este marea ispită a lui Filat ca să își facă jocul până la capăt, prin alegerea unui Președinte din afara sistemului politic împreună cu PCRM, sau să fie el ales Președinte. Eu consider că trebuie să avem un Președinte pe care să-l doară, totuși, inima pentru trecut, prentru viitor. Eu nu văd deocamdată vreun candidat, însă de vreme ce este Alianța, consider că Filat trebuie să-l respecte pe reprezentantul PD-ului ca să nu vină comuniștii la guvernare. Dacă Filat vrea să fie Președinte, atunci să încerce să schimbe Constituția, încât persoana Filat să fie și Președinte, și Speaker, și Premier. Probabil, R.Moldova, în opinia sa, ar fi, astfel, foarte fericită. Vreau să amintesc ce a spus Ion Sturza despre Filat: “N-ar fi un Președinte rău într-o republică prezidențială, în care șeful Executivului este și Președintele. Într-o republică parlamentară Filat ar distorsionat total viața în țara asta. Ar distruge orice Guvern, orice ordine și orice regulă în țara asta. Ar fi Voronin-2 la pătrat. De aceea, eu îl văd pe Filat șef al Executivului. Este tânăr, ambițios, este tot ce trebuie să aibă un politician de succes într-un Executiv. Nu într-o funcție de Președinte, pe care noi ne-o dorim.”
Unul dintre obiectivele PNL este Unirea cu România, însă, într-un interviu acordat unui post național de televiziune, fostul Președinte al României, Ion Iliescu, spunea că Unirea Moldovei cu România nu este posibilă, deoarece o mare parte a populației din R.Moldova nu-și dorește acest lucru. Care vor fi, totuși, acțiunile PNL în acest sens, vă veți repoziționa ?  
Vitalia Pavlicenco: În niciun caz. Pe 3 decembrie avem Congresul al III-lea al PNL, la care vom modifica Statutul și Programul Partidului și vom include aceste obiective. După ce am adoptat acest mesaj al unificării, pe 17 aprilie 2010, într-o ședință a Delegației Politice Naționale, am participat la o emisiune TV cu o discuție prin telefon cu Iliescu, care a spus că totul depinde de voința românilor din Basarabia. Însă noi știm de sechelele regimurilor comuniste - lumea se teme să vorbească deschis despre unificare. România vrea această Unire, dar se teme că va fi acuzată de expansiune. În timp ce cetățenii noștri au tot dreptul să-și dorească Unirea cu România. Există și mulți rusolingvi împărtășind ideea unificării cu România. Conform Barometrului de Opinie Publică, dintre cei ce ar vota pentru PNL 2/3 sînt rusolingvi, restul fiind vorbitori de limbă română. Deci nu este adevărat că românii nu vor Unirea cu România, de aceea, prin sensibilizarea spațiului public, românii îi pot convinge pe basarabenii că pot fi atractivi. 
Ce se va întâmpla în acest caz cu Transnistria, care este categoric împotriva Unirii cu România?
Vitalia Pavlicenco: Sectorul transnistrean este sub control rusesc, însă noi vom am venit cu un demers către România să obțină acceptul UE de a consimți să ofere cetățenie română inclusiv cetățenilor Republicii Moldova de pe malul stâng al Nistrului. Adică în limitele frontierelor Republicii Moldova, cînd a fost primită în ONU. Multă lume vrea cetățenie română, la fel și transnistrenii, găgăuzii, care își doresc un consulat la Comrat, pentru că e mare înghesuială la Cahul. Dacă Angela Merkel, în calitate de avocat al Moldovei, va reuși să discute cu Președintele Rusiei Dmitri Medvedev sau cu premierul Vladimir Putin și se va ajunge la ideea federalizării, va fi foarte urât, deoarece anume aceste țări sunt cauza Pactului Ribbentrop-Molotov și trebuie să contribuie la reașezarea lucrurilor și la reinstituirea dreptății și pentru românii din Basarabia. Mai avem să ne apărăm valorile, integritatea spațiului românesc și nevoile. Noi, PNL, am făcut multe acțiuni în acest sens, am adresat și scrisori oficiale Cancelarului federal al Germaniei, să contribuie la reîntregirea poporului român, așa cum am văzut în cazul poporului german. Între altele, fiica mea este în Germania și sper să devină și cetățeancă a acestui stat, pe lângă cetățenia română, pe care o deținem, cu toții, din 1992. Acum avem cu soțul meu Sergiu, o nepoțică, fapt ce ne face și mai fericiți în privința familiei și, totul ce facem, zilnic și în general, e subordonat acestei realități.
După interviu, Dna Pavlicenco a plecat grăbită la un post de televiziune, unde urma să fie prezentă la o emisiune de dezbateri politice. Înainte de plecare, i-am mulțumit pentru timpul acordat și am exprimat speranța la noi colaborări. Din partea întregii echipe îi adresăm felicitări întârziate cu ocazia zilei de naștere, care a trecut, și îi dorim multă rezistență, succese remarcabile și realizări frumoase. La mulți ani, dnă Pavlicenco !

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE