Republica Moldova va începe negocierile pentru semnarea unui Acord de asociere cu UE abia la începutul anului viitor. Noua putere politică de la Chişinău consideră imposibilă aderarea Moldovei la NATO în timpul apropiat, caută avantaje în oferta privind Parteneriatul Estic propusă de UE şi pledează pentru semnarea unui acord de frontieră între R. Moldova şi România.
Cetăţenii moldoveni care nu au paşapoarte româneşti sau bulgare vor trebui să aştepte mai mulţi ani până vor putea călători fără viză în UE în baza paşapoartelor moldoveneşti. În cel mai bun caz - adică dacă Guvernul Republicii Moldova va întruni foarte repede toate criteriile, inclusiv de securizare a frontierelor – acest termen poate dura de la 3 până la 5 ani. Declaraţia a fost făcută de fostul ambasador al Moldovei la Berlin, Igor Corman, actualmente preşedinte al Comisiei de politică externă şi integrare europeană din Parlamentul de la Chişinău. Astfel, potrivit oficialului moldovean, s-ar putea întâmpla ca toţi cetăţenii moldoveni să aibă paşapoarte europene înainte ca Moldova să intre în UE.
Igor Corman: „Suntem o ţară mică. Pe lângă faptul că avem mulţi cetăţeni deja plecaţi peste hotare – este în creştere acest număr de solicitări de cetăţenie română. Toţi îşi doresc aceste paşapoarte ca un tichet de a călători liber în Europa”.
UE şi Parteneriatul Estic
Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat recent, după o vizită întreprinsă la Bruxelles, că s-ar putea ca Acordul de asociere dintre Republica Moldova şi UE să fie semnat până la sfârşitul acestui an. Igor Corman nu crede, însă, că aceasta se va întâmpla mai devreme de sfârşitul anului 2010. În plus, mai mult ca sigur viitorul Acord de asociere nu va prevedea aderarea Moldovei la UE:
„Eu cred că acest aspect al finalităţii ar trebui să-l lăsăm la o parte. Acuma trebuie să vedem ce avem de făcut pe termen scurt şi mediu ca într-adevăr să ne facem „temele pentru acasă”. Partea de aderare este un subiect tehnic. Eu vă asigur că dacă vom fi pregătiţi de aderarea la UE – o ţară mică cum e Moldova cu o populaţie de 3,5 milioane, comparabilă cu populaţia oraşului Berlin – nimeni nici nu va sesiza, în UE, că s-a produs acest eveniment. Noi trebuie să folosim acum toate posibilităţile ce ni se oferă ca să ne pregătim pe interior”.
Dar ce mecanisme oferă Uniunea Europeană Republicii Moldova? Deşi România a făcut lobby la Bruxelles, pentru ca Republica Moldova să fie inclusă în pachetul Balcanilor de Vest, oferta Uniunii pentru Moldova se referă exclusiv la Parteneriatul Estic. Chişinăul nu are de ales.
Igor Corman: „Ni se propune această iniţiativă „Parteneriatul Estic”... Vechea guvernare a respins această iniţiativă şi spunea că va discuta la direct cu UE. Eu nu înţeleg de unde vine această abordare a vechii diplomaţii moldovene, deoarece Parteneriatul Estic este o umbrelă pentru Europa de Est – în primul rând pentru Moldova, Ucraina, Belarus şi s-a decis includerea celor trei ţări din Kaukaz. Este o strategie pentru această parte a Europei. Este un pas înainte în cadrul politicii europene de vecinătate”.