Astfel, instanțele de drept comun vor examina și litigii economice. Transferul de competențe se va face timp de șase luni, iar judecătorii vor urma cursuri de instruire în domeniul dreptului comercial.
 
„Mult prea chinuitul proiect de lege privind lichidarea instanțelor judecătorești în sfârșit a ajuns în Parlament. În aceste judecătorii este concentrarea prea mare a unor proiecte care cresc riscul de abuz a unor judecători. Prin acest proiect se va face apropierea justiției de cetățean.
Va fi o primă rândunică în reforma justiției”, a declarat în cadrul ședinței deputatul PLDM, Tudor Deliu.
 
Liderul PL, Mihai Ghimpu a propus pentru a doua lectură, să fie prevăzut un punct în care să se prevadă că judecătorii trec prin zece site. Potrivit lui, trebuie de luptat cu oamenii care sunt corupţi şi nu cu instituţiile.
 
În context, liderul PDM şi preşedintele Parlamentului, Marian Lupu a menţionat că acest proiect în cadrul consiliului naţional necesită mult lucru. În opinia lui, reforma reprezintă o sută de legi care vor trebui modificate şi puse în aplicare, iar acest subiect trebuie abordat într-o manieră chibzuită şi bine organizată.
 
De menţionat că, AIE a convenit, încă acum doi ani, să înceapă reforma justiției prin lichidarea instanțelor judecătorești economice. Acestea devenise un simbol al răului în justiția lui Voronin, care au subjugat întreaga economie. 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE