De la începutul acestui an preţurile de consum s-au majorat cu 7,6 la sută. Această creștere a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare  cu 1,1 la sută, nealimentare - cu 0,4 la sută şi a tarifelor pentru  prestarea serviciilor populaţiei cu 0,7 la sută.
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, indicele preţurilor de consum (IPC) în noiembrie curent faţă de octombrie 2011 a constituit 100,7%, iar faţă de noiembrie  2010 – 108,9%.
Creşterea preţurilor la produsele alimentare în luna noiembrie a fost mai semnificativă la: ouă dietetice – cu 20,1%, legume – cu 7,2%, struguri – cu 9,6%, lapte şi produse lactate – cu 1,8%.
Totodată, în luna noiembrie au scăzut  preţurile la: zahăr – cu 3,7%, cartofi –  cu 2,4%, ceapă – cu 2,0% şi fructe proaspete – cu 2,8%.
De asemenea, odată cu începerea sezonului de încălzire a locuinţelor s-au majorat tarifele pentru serviciile comunal–locative cu 1,4%, (inclusiv: furnizarea agentului termic pentru încălzirea centralizată a consumatorilor casnici – cu 7,9%).
De menționat că, în luna noiembrie au fost reduse cu 3,5% tarifele pentru călătoria pasagerilor cu transportul feroviar interstatal şi cu 2,3% la serviciile de turism în străinătate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE