Preţurile la unele produse alimentare au fost majorate neîntemeiat, a declarat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc, luni 25 ianuarie. Ministrul a făcut referire, în special, la majorarea preţului la zahăr, care a crescut cu 14%. Totodată, a mai menţionat Cosarciuc, au fost înregistrate în ultimele zile majorări la hrişcă şi orez.
În acest context, premierul Vlad Filat a precizat că procesul de formare a preţurilor va fi strict monitorizat de guvern, iar orice abatere de la prevederile legale va fi sancţionată strict conform legislaţiei. În această ordiene de idei, potrivit premierului, săptămânal vor avea loc şedinţe de lucru cu factorii de decizie.
La solicitarea Prim-ministrului, Valeriu Cosarciuc, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a prezentat o informaţie privind preţurile la un şir de produse. Potrivit ministrului, în ultima perioadă, preţul la produsele lactate a crescut cu 3%, iar la zahăr – cu 14% şi au fost înregistrate unele majorări ale preţurilor la hrişcă şi orez. Potrivit informaţiei prezentate, preţul la carnea de pui a scăzut în ultimul timp cu 5%, la ouă – cu 14% , la uleiul vegetal – preţul a rămas neschimbat.
Directorul Serviciului Vamal Tudor Baliţchi a declarat că nu există motive pentru majorarea preţurilor la hrişcă şi zahăr, deoarece valoarea lor în vamă s-a micşorat.
La rândul său Nicolae Platon, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, a informat despre numeroasele cazuri de depăşire a limitei de 20% la adaosul comercial, stabilită de legislaţie. Astfel, prin reţele de intermediari, preţurile la unele produse au fost majorate de câteva ori. Şeful IFPS a menţionat că se fac verificările de rigoare, urmând ca cei care se fac vinovaţi de încălcarea legislaţiei să fie sancţionaţi.
Potrivit directorului Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Viorel Chetraru, mulţi comercianţi retrag marfa în depozite, pentru a o pune în vânzare ulterior contra unor preţuri mai mari. El a confirmat că CCCEC a depistat până în prezent circa 90 de cazuri de stabilire abuzivă şi nejustificată a preţurilor.
Totodată, ministrul economiei, Valeriu Lazăr a precizat că “în Constituţia R. Moldova scrie că în ţara noastră este economie d epiaţă. Într-o economie d epiaţă preţurile se formează reieşind din conjuncture pieţii şi cred că nu trebuie să ne impunem să reducem preţurile acolo unde trebuie să crească. Nu asta este o atitudine corectă. Un stat responsabil îşi lasă piaţa să-şi facă datoria, dar până la un anumit moment, iar statul caută măsuri prin care să compenseze acele majorări de preţuri”.