În 2010 ne aşteaptă preţuri mai mari la produsele petroliere și la gazele naturale, pe fonul deprecierii valutei naţionale, care a determinat formarea preţurilor în primul trimestru al anului.
Acestea sunt principalele concluzii din noua ediție a revistei „Monitorul Economic: analize şi prognoze trimestriale” (trimestrul 1 din 2010), lansată miercuri, 14 aprilie.
Potrivit raportului IDIS ”Viitorul”, anul 2010 va fi, la fel ca şi 2009, un an al crizelor sistemice. Scena politică în fierbere şi iminenţa unui scrutin anticipat generează o stare psihologică de îngrijorare şi deprimare în rândurile populaţiei. Deşi economia dă semnale de revigorare, stabilitatea socială rămâne ameninţată de efectele recesiunii şi constrângerilor bugetare.
Acestea impun Guvernului acţiuni de maximă austeritate economică, care se vor răsfrânge asupra elanului general din anul 2009 şi aşteptărilor celor care au susţinut o schimbare a guvernării. Printre măsurile nepopulare se numără şi reducerea nivelului de indexare a pensiilor – cu doar 4,5% creştere faţă de 2009, în condiţiile în care aceste indexări atingeau circa 15-20% anual.
”Criza politică a anului 2009 a fost transferată integral în 2010, ca urmare a nealegerii şefului statului, dar şi a scorului strâns obţinut la alegerile din 29 iulie”, constată directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.
Deficitul de comunicare între liderii Alianţei pentru Integrare Europeană este generat de implacabilitatea unui nou scrutin general anticipat. ”Cu toate acestea, Guvernul RM a reuşit să marcheze realizări importante în ceea ce priveşte negocierea viitorului Acord de Asociere al RM cu UE, sau obţinerea unei creditări externe viguroase pentru anii 2010-2013. Sprijinul economic şi politic extern se va menţine atât timp cât guvernul de la Chişinău va rămâne motivat şi coerent în fapte cu propriile declaraţii”, mai remarcă Igor Munteanu.
El a precizat că în 2010, ”cetăţenii continuă să fie îngrijoraţi de lipsa locurilor de muncă, ordinea publică, calitatea vieţii şi de preţuri. Cele mai sensibile teme pentru cetăţeni sunt legate de dimensiunea social-economică şi de securitatea individuală”. Erorile de comunicare publică penalizează anumite partide, observându-se cum ratingurile personale ale unor politicieni sunt supuse unui examen destul de serios.