Șeful statului nu poate fi ales printr-o lege organică, după ce Curtea Constituțională a dat un aviz negativ solicitării celor trei componente a Alianţei pentru Integrare Europeană. Astfel, preşedintele trebuie sa fie ales cu majoritatea parlamentară a 60+1 de deputaţi, iar Parlamentul nu poate adopta nici o lege organică care să permită simplificarea procedurii de vot.
"Şeful statului este obligat să dizolve Parlamentul ori de câte ori nu este ales preşedintele Republicii Moldova în condiţiile prevăzute de Constituţie", a declarat astăzi, președintele Curții Constituționale, Dumitru Pulbere.
Și liderul PL, Mihai Ghimpu afirmă că Constituţia trebuie să fie funcţională, din acest motiv AIE a cerut să fie interpretat articolul 78 şi 90 din Constituţie. „Mecanismul de alegere a preşedintelui nu este clar, iar democraţia este votul majorităţii, adică 50+1, altfel democraţia nu funcţionează”, a spus acesta.
De asemenea presedintele interimar Marian Lupu a declarat ca se va conforma deciziei Curţii Constituţionale, anunţată astazi. „Acţiunile ulterioare ale AIE vor fi discutate în cadrul consiliului AIE, care ar putea avea loc mâine”, a declarat Marian Lupu.
Amintim că, sesizarea a fost depusă la 6 aprilie 2011, din numele deputaților Alianței pentru Integrare Europeană, și a fost semnată de către Mihai Ghimpu (din partea PL), Tudor Deliu (PLDM) și Raisa Apolschi (PDM). În interpelare, deputații solicită Curții Constituționale să specifice dacă poate Parlamentul să adopte și să dezvolte o lege organică ce ar stabili o procedură de alegere a șefului statului.
În acest context, deputații celor 4 fracţiuni parlamentare trebuie să se pregătească să declanşeze procedura de alegere a șefului statului. În cazul în care candidatul înaintat de AIE nu va întruni 61 de voturi în două încercări de a alege preşedintele ţării, preşedintele Parlamentului trebuie să dizolve Legislativul şi să anunţe alegeri parlamentare anticipate.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE