Preşedintele în exercițiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a încercat să avertizeze Ucraina că şi-ar putea pierde integritatea teritorială din cauza “românismului fundamentalist şi agresiv”, într-un amplu interviu acordat agenţiei ucrainene de presă GolosUA.

“Din câte ştiu, la vremea respectivă, Kievul a trecut în raporturile sale cu Bucureştiul prin acelaşi gen de probleme cu care se confruntă în prezent Chişinăul. România s-a opus semnării Tratatului politic de bază şi Acordului cu privire la frontiera de stat cu Ucraina. Nu este un secret pentru nimeni că autorităţile române duc într-o serie de regiuni ucrainene aceeaşi politică de românizare ca şi în Republica Moldova. Finanţează tot felul de asociaţii culturale, biserici, organizaţii neguvernamentale, publicaţii periodice, instituţii de învăţămînt” - a afirmat Voronin, rugat să explice de ce “românismul fundamentalist şi agresiv” evocat de el într-un recent discurs televizat către populaţie reprezintă un pericol nu doar pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, ci şi a Ucrainei.

Evocând harta istorică a României Mari, afişată la 7 aprilie pe faţada administraţiei prezidenţiale de la Chişinău, pe care între altele figurează ca oraşe româneşti câteva localităţi de pe teritoriul actual al Ucrainei, precum Izmail, Cernăuţi, Belgorod-Dnestrovsk. Preşedintele în exercițiu, Voronin a afirmat că, la fel ca în cazul cetăţenilor moldoveni, în unele regiuni ale Ucrainei oamenii primesc în ritm accelerat cetăţenia română.

“V-am enumerat doar câteva fapte, iar dumneavoastră nu aveţi decât să trageţi singuri concluziile care se impun - ameninţă sau nu acţiunile autorităţilor române unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei” - le-a spus Vladimir Voronin ziariştilor ucraineni.

Întrebat dacă Republica Moldova nu îşi va reconsidera vectorul politicii externe vizând integrarea în Uniunea Europeană (UE), în condiţiile în care “reprezentanţii partidelor naţionaliste din România numesc Moldova “al doilea stat românesc”, Preşedintele moldovean în exercițiu, a subliniat că orientarea ţării sale spre UE nu se va schimba, ci dimpotrivă, Chişinăul contând foarte mult pe UE în reglementarea dialogului dificil, de aproape de două decenii, cu România.

“România este ţară membră a UE, iar Bruxellesul trebuie să poarte responsabilitatea pentru toţi cei pe care i-a “domesticit”. Eu cred că structurile europene îşi dau bine seama că Bucureştiul nu se poartă chiar în mod european în raport cu Republica Moldova, pentru că principiile europene presupun respect faţă de independenţa şi integritatea teritorială a altor state, faţă de frontiera de stat, faţă de indentitatea culturală şi de limbă. Contez foarte mult ca raporturile noastre cu România să facă obiectul unei analize minuţioase din partea UE”, a subliniat preşedintele în exercițiu, Vladimir Voronin.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE