Situația presei în R. Moldova este una dintre cele mai mari probleme pe care trebuie să o soluționeze Alianța pentru Integrare Europeană, pentru că însăși esența democrației o reprezintă libertatea de exprimare, a declarat Corina Fusu, deputat PL și fostă angajată a postului TV Moldova1.
"Situaţia companiei publice Teleradio - Moldova este una de maximă importanţă, care a fost subordonată timp de 8 ani Partidului Comuniştilor care au ignorat dreptul la liberă exprimare și au lipsit cetățenii noștri de dreptul de a fi informați obiectivi”, a adăugat Fusu.
Leonid Bujor, deputat AMN a ținut să menționeze că postul public de televiziune și radio-difuziune dezinformează populația și nu prezintă decât punctul de vedere al Partidului Comuniștilor. ”Într-o declarație pe care au prezentat-o ieri, conducerea Teleradio-Moldova a mințit spunând că un grup de parlamentari au cerut să fie transmise în direct ședințele în plen, și nu Parlamentul, printr-o decizie adoptată de majoritatea deputaților”, a spus Bujor.
Ținem să menționăm că absența Partidului Comuniștilor de la ședințele Parlamentului din 28 august și 2 septembrie a adus o atmosferă de liniște și democrație. Deputații au putut să-și expună discursurile, microfoanele nu au mai fost închise. Presa își putea face meseria liniștit putând să ia imagini din orice colț a sălii. Polițiștii erau mult mai indulgenți cu noi, jurnaliștii. De asemenea efectivul pazei de corp a fost redus. Nu am avut parte de replici tăioase sau cuvinte necenzurate aduse la adresa deputaților anticomuniști.
”Chiar din prima zi când a fost ales noul președinte al Parlamentuluiu, Mihai Ghimpu toți operatorii și toți jurnaliștii s-au așejat într-un rând așa cum eram ”dresați”, obișnuiți să păstrăm o linie. Am așteptat vreo 10 minute până am văzut că nu vine nimeni afară din sala de ședințe pentru a ne da careva declarații și eu primul am venit cu idea de a merge în sală și a lua declarații de la fiecare deputat. Și atunci am înțeles că s-a schimbat situația”.
“Înainte nu aveai voie să treci măcar cu un centimetru mai mult, erau plasate diferite panglici într-un perimetru foarte mic și trebuia să-ți faci meseria de acolo. Acum cred că este o schimbare calitativ nouă, o etapă nouă și pentru presă și nu vom fi doar observatori cum am fost până acum, dar vom deveni o parte importantă a societății pentru a contribui cumva la schimbările care s-au produs. Este o schimbare și presa se simte mai liber”, a menționat Vasile, cameraman la un post independent de TV din Chișinău.