Premierul Ungariei, Victor Orban, va efectua, marţi, o vizită de lucru la Moscova, unde se va întâlni cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, anunţă purtătorul de cuvânt al Guvernului ungar, Bertalan Havasi, citat de MTI.
Partidul ecologist-liberal Politica Poate Fi Diferită (LMP) a criticat vizita lui Viktor Orban în Rusia.
Însă un purtător de cuvânt al Guvernului Ungariei a explicat că vizita este efectuată la invitaţia Rusiei, iar refuzul acceptării invitaţiei ar fi "un gest nepoliticos şi o eroare".
Vizita va fi o oportunitate de discutare a unor proiecte de colaborare în domeniul energetic între Ungaria şi Rusia.
STRATFOR: UE slabeşte, ţările din Europa Centrala şi de Est îşi schimbă strategia
Vizita premierului Orban la Moscova vine într-un moment de răscruce pentru Europa de Est. Mult discutatul plan al Ungariei de cumparare de terenuri agricole pe teritoriul Romaniei, spre exemplu, indica revitalizarea interesului tarilor estice din Uniunea Europeana pentru pamanturile agricole nationale, ca raspuns la cresterea influentei Rusiei in regiune si la slabirea blocului comunitar. Aceasta este concluzia la care ajunge agentia americana independenta de strategie si prognoza Stratfor, intr-o analiza publicata săptămâna trecută şi citată de Hotnews.ro.
Concret, strategii americani observa o schimbare de paradigma in Europa de Est, in conditiile in care din ianuarie 2014 o serie de tari est-europene care au aderat al UE, printre care si Romania, sunt obligate sa ridice restrictiile la cumpararea de terenuri agricole catre persoanele fizice rezidente in tari ale blocului comunitar.
Analiza Stratfor porneste de la o declaratie a atasatului agricol al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Szabo Jozsef Andor, difuzata de postul de radio Erdely FM, si preluata de publicata publicatie de limba maghiara transindex.ro, potrivit careia Ungaria elaboreaza un program prin care sa cumpere parcele de teren in vestul Romaniei, in zonele in care traiesc etnici secui (detalii AICI).
"Aceasta idee se incadreaza in initiativa mai larga a tarilor central-europene de a-si proteja controlul teritorial si economic", conchide Stratfor.
In acest episod, Stratfor vede o schimbare de paradigma a tarilor foste comuniste din blocul comunitar - aceste state inceteaza sa se bazeze pe refugiul oferit de o Uniune Europeana infloritoare si, odata cu slabirea UE si intarirea influentei Rusiei in regiune, ele cauta sa isi consolideze controlul economic asupra resurselor si teritoriului proprii.
"Dupa prabusirea Uniunii Sovietice si a celorlalte regimuri comuniste din Europa, aceste tari s-au refugiat in aparent infloritoarea si etern-expansiva Uniune  Europeana.
Acum, paradigma s-a schimbat din nou. Uniunea Europeana este impotmolita intr-o criza tot mai profunda, in care Bruxelles-ul se concentreaza pe problemele tarilor din zona euro, in timp ce Rusia devine relativ mai influenta. Ca raspuns, tarile din Europa Centrala si de Est isi reevalueaza strategia de politica externa", apreciaza Stratfor.
In context, analistii arata ca Budapesta nu este singura care observa implicatiile geopolitice ale slabirii Uniunii Europene si intaririi Rusiei.
"Din Polonia pana in Bulgaria, este din ce in ce mai clar ca o aliniere aproape automata cu Occidentul nu mai este politica externa din oficiu, in lumina cresterii incertitudinii cu privire la viitorul continentului", sustine Stratfor.
3 situatii in care Stratfor observa o agenda proprie a tarilor central si est-europene din UE:
Romania. Bucurestiul incearca sa-i incurajeze pe cetatenii romani sa cumpere terenuri agricole in tara, oferindu-le stimulente economice, cum ar fi imprumuturile garantate de stat. O noua lege adoptata la sfarsitul anului 2013 a stabilit o serie de drepturi de preemptiune la cumpararea de terenuri, care ofera un grad mai ridicat de control asupra vanzarilor de terenuri. Stratfor omite, insa, faptul ca presedintele Traian Basescu a respins de la promulgare legea, pe 7 ianuarie, documentul fiind astfel transmis Parlamentului spre reexaminare.
Ungaria. In iulie 2012, guvernul ungar a aprobat un proiect de lege care interzice investitorilor straini sa cumpere terenuri agricole. Sub presiunea Uniunii Europene, Budapesta a emis o noua versiune a legii, mai moderata, in iunie 2013. Actuala lege limiteaza dreptul de proprietate a terenurilor agricole la fermierii profesionisti care au trait si lucrat in Ungaria cel putin trei ani. Mai mult, Ungaria ar pregati presupusul plan de cumparare de terenuri agricole in Transilvania, dupa cum a afirmat atasatul agricol de la Ambasada Ungariei in Romania, potrivit presei de limba maghiara, informatie negata insa de Ministerul de Externe de la Budapesta.
Tot in Ungaria, un alt semn al schimbarii de paradigma este oferta facuta de guvern  de a cumpara subsidiara din Ungaria a bancii austriece Raiffeisen pentru 1 euro. Astfel, statul ungar, prin Szechenyi Commercial Bank, va prelua creditele neperformante ale bancii cu capital austriac. Micuta banca ungureasca Szechenyi este detinuta in proportie de 49% de catre statul ungar si 51% de catre Istvan Torocskei, directorul Centrului de Management al Datoriei Publice, conform presei ungare.
Bulgaria. In octombrie 2013, Parlamentul Bulgariei a aprobat o prelungire controversata pana in anul 2020 a moratoriului asupra vanzarii terenurilor agricole pentru straini. Sub presiunea Uniunii Europene, legea a fost trimisa la Curtea Constitutionala din Bulgaria. Bulgaria nu a abandonat, ci a anuntat ca ar putea infiinta o agentie sau o comisie pentru a impune masuri restrictive cu privire la utilizarea terenurilor de catre straini.
 
 

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE