La București se desfășoară cea de-a șaptea ediție a Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, la care participă și premierul Rep. Moldova, Dorin Recean. În deschiderea evenimentului oficialul de la Chișinău a participat la un panel tematic dedicat provocărilor de securitate curente din regiune, împreună cu omologul său din România, Nicolae Ciucă.

Republica Moldova este atacată hibrid, în contextul războiului din Ucraina, cu propagandă, atacuri cibernetice şi proteste plătite, a declarat şeful Guvernului de la Chişinău, Dorin Recean, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani.

„La Chişinău, încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid - propagandă, atacuri cibernetice, proteste plătite, pentru a provoca şi a destabiliza Republica Moldova, ură interetnică, promovată activ de canale ruseşti şi aşa mai departe", a afirmat Recean, notează Agerpres.

În acest sens, a fost consolidată capacitatea instituţiilor din Republica Moldova.

„Am văzut  Bucea, am văzut Irpin şi atunci ne-am dat seama că noi am crezut că am rezolvat o problemă în Al Doilea Război Mondial, dar ne-am trezit că nu am rezolvat-o. Astăzi, pacea şi securitatea este asigurată de Ucraina şi trebuie să mulţumim Ucrainei şi ucrainenilor, pentru că luptă îndârjit şi luptă cu dedicaţie şi apără Republica Moldova în primul rând, dar şi Europa, apără şi sistemul autentic de valori democratice în care noi toţi vrem să trăim", a punctat şeful Guvernului de la Chişinău.

Potrivit lui Dorin Recean, „Republica Moldova îşi înţelege şi rolul ei în acest conflict şi în această situaţie de securitate plină de provocări”.

„Înţelegem că trebuie să participăm prin apărarea unei frontiere de 1.200 de kilometri, care în esenţă este şi frontiera Uniunii Europene", a spus Recean.

„În situaţii de război alături de noi, aşa cum se întâmplă în Ucraina, avem tentative sporite de diferite crime transfrontaliere şi Republica Moldova şi-a consolidat capacităţile, împreună cu ţările din Uniunea Europeană şi cu Statele Unite, pentru a face faţă acestor provocări crescute.

Provocările acestui război în Marea Neagră sunt evidente deja. Cred că a fost mai puţin clar atunci când Rusia a invadat Ucraina în 2014 şi a ocupat şi Crimeea.

În acest proces de negociere a rutelor de asigurare a lanţurilor logistice vedem cât de importantă este Marea Neagră, dincolo de capacitatea Rusiei de a ataca Ucraina, dar şi Europa din Marea Neagră", a evidenţiat premierul de la Chişinău.

Șeful Executivului de la Chișinău a mulțumit în mod special României, precum și statelor occidentale pentru sprijinul în depășirea crizei energetice din această iarnă, menționând ca dacă la începutul războiului Rep. Moldova era dependentă în totalitate de resursele rusești, astăzi poate să facă față fară gazul și energia rusească.

Premierul Dorin Recean și-a încheiat discursul subliniind că obiectivul suprem de țară  pentru Rep. Moldova, este integrarea europeană, și că la Chișinău, în pofida crizelor și situației extrem de complicate prin care trece societatea, inflație, criză energetică, agenda europeană continuă să fie implementată.

La rândul său, premierul de la București, Nicolae Ciucă s-a referit la necesitatea continuării sprijinirii Rep. Moldova, a cărei securitate este interdependentă de securitatea Ucrainei, subliniind rolul de pivot și garant de securitate regional pe care îl joacă România.

„Este un efort general al întregii societăți, apoi, un efort aliat, care ne-a găsit direct și a găsi capacitatea de a sprijini Ucrainei, cu tot ceea ce putem, pentru a câștiga acest război, așa cum trebuie să sprijinim și Republica Moldova pentru a contracara efectele secundare ale războiului, securitatea sa fiind pe deplin interdependentă cu securitatea Ucrainei”, a explicat prim-ministrul Ciucă.

„ Nu putem vorbi de reconstrucţia Ucrainei fără să vorbim de o eventuală reconstrucţie şi a Republicii Moldova”, a declarat, joi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, notează agerpres.ro

Potrivit lui Ciolacu, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, „60% din toate exporturile Ucrainei şi logistica necesară Ucrainei au tranzitat România”.

„Noi avem datoria să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor, să creăm infrastructura necesară, să continuăm ce am început şi mai ales ce a început mai ales Ministerul Transporturilor şi trebuie să facem o conectare pe căile ferate, cu ecartament european. Acest lucru nu se poate face decât în primul rând prin Republica Moldova, legând Paşcani – Iaşi de Chişinău. Nu putem vorbi de reconstrucţia Ucrainei fără să vorbim de o eventuală reconstrucţie şi a Republicii Moldova. Sunt două lucruri la pachet”, a punctat şeful Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că Parlamentul României se oferă „să ajute logistic” Republica Moldova şi Ucraina în parcursul lor european, care „trebuie să fie unul comun”.

„Evident că va exista o reconstrucţie a Ucrainei. Toate ţările libere şi democratice trebuie să se implice în această reconstrucţie”, a arătat Marcel Ciolacu.

Printre temele abordate la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, se numără procesul de reconstrucție al Ucrainei, suportul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și Ucrainei, arhitectura de securitate europeană după război, criza alimentară cauzată de invazia Rusiei, securitatea energetică în Europa, reziliența cibernetică, securitatea Balcanilor de Vest, tehnologiile disruptive și protecția infrastructurilor critice, notează caleaeuropeană.ro

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE