Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a lansat un raport, în care a evaluat modul de repartizare pe criterii de gen a persoanelor din cadrul Parlamentului R. Moldova. Potrivit raportului, s-au depistat mai multe lacune și provocări, iar în acest sens, specialiștii au venit cu recomandări și concluzii.
Documentul analizează, în premieră, situația din Parlament prin prisma egalității de gen, identifică le și oferă menite să consolideze o instituție mai sensibilă la gen. De asemenea, s-a efectuat o radiografie a prezenței femeilor în Parlament, inclusiv la nivelul organelor de conducere, a comisiilor permanente și în cadrul Secretariatului.
Raportul formulează și o serie de recomandări, printre care: elaborarea unui Plan de acțiuni pe aspectele egalității de gen, ajustarea legislației, organizarea instruirilor pentru deputați și funcționari cu privire la conceptul de gen, crearea unei subcomisii privind egalitatea de gen, redactarea unor recomandări pentru Regulamentul Parlamentului care să garanteze participarea mai echitabilă a deputaților de ambele genuri în activitatea Parlamentului.
Președintele Legislativului, Andrian Candu, a declarat că există deschidere din partea conducerii Parlamentului pentru multiplicarea rezultatelor obținute cu suportul PNUD, inclusiv pentru implementarea recomandărilor raportului, precum și pentru modificarea legislației în vederea consolidării poziției femeilor.
Coodonatorul rezident ale ONU, Dafina Gercheva, reprezentant permanent al PNUD a salutat angajamentul Parlamentului de a implementa recomandările raportului, precizând că Legislativul va beneficia și în continuare de susținerea PNUD în abordarea integratoare a dimensiunii de gen.
Vicepreședintele Parlamentului Liliana Palihovici a menționat că recomandările din raport încurajează deputații la acțiuni mai prompte și mai eficiente în consolidarea unei democrații veritabile, în condițiile în care în procesul de luare a deciziilor trebuie să participe în mod egal atât bărbații, cât și femeile.
Raportul a fost elaborat de consultanta Programului PNUD pentru Democrație, Sarmite D. Bulte, în contextul implementării activităților care vizează egalitatea de gen și asigurarea respectării drepturilor omului, realizate cu sportul Programului PNUD „Îmbunătățirea democrației în Moldova prin suport parlamentar și electoral”. Potrivit informațiilor din raport, Republica Moldova se plasează pe locul 64 din 190 de țări în ceea ce privește reprezentarea femeilor în Parlament.