Conform noului Cod Fiscal aprobat de autoritățile de la București, moldovenii care vor achita pentru asigurarea medicală vor fi doar cei cu buletin românesc sau care au rezidența fiscală în România. Asta înseamnă că doar cei care au domiciliu stabil sau locuiesc mai mult de 183 de zile in Romania vor achita taxa de 4 mii de lei pe an.
Acest lucru a fost explicat pentru ProTV, de către un consultant fiscal din România. Andrian Benta, consultant fiscal din România a afirmat că „nu toate persoanele, care au buletin românesc sunt obligate la plata acestor contribuţii de sănătate, ci numai cele ce îndeplinesc condiţia de rezidenţă fiscală în România”.
În Romania, o persoană este rezident fiscal dacă are domiciliu stabil sau dacă locuiește mai mult de 183 de zile pe teritoriul țării. Prin urmare, doar moldovenii care îndeplinesc una dintre aceste condiții vor plăti 4 mii de lei moldovenești pe an pentru asigurarea medicală.
Amintim, că modificările la Codul Fiscal au fost promulgate luni de către președintele Klaus Iohannis și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.  După această dată, moldovenii cu buletin românesc, care sunt rezidenți fiscali, vor fi obligați să plătească taxa de 800 de lei românești. Cei care nu o vor plăti vor fi pedepsiți cu amenzi. Până acum cetățenii români, care nu erau angajați și nu aveau venituri, puteau să aleagă dacă vor sau nu să aibă asigurare medicală.
PRECIZARE: Toate aceste informații se referă la persoanele care au buletin românesc, nu și pașaport românesc.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE