Reprezentanții Partidului Popular din R. Moldova critică aspru proiectele Politicii Fiscale și Bugetului de Stat și atenționează asupra carențelor din acestea. Asta după ce ieri, aceste proiecte au fost votate în primele două lecturi. Potrivit liderului PPRM, Alexandru Oleinic, proiectele au un caracter vădit electoral, iar pentru adoptarea lor în lectura a treia ne putem aștepta la surprize.
„Interesant este că în lectura a treia pot apărea numeroase surprize și anume că, mai multe dintre prevederile proiectului votate în a prima și a doua lectură vor dispărea în lectura a treia.
Un exemplu ar fi subiectul privind trecerea la cota de 8% TVA pentru agricultori, ceea ce va fi foarte complicat. A fost ușor să treacă la cota de 20%, dar să revină la cea de 8% va necesita eforturi foarte mari. Eu sunt departe de convingerea că se va întâmpla acest lucru. PPRM și-a expus poziția și va opta pentru cota de 8% pentru agricultori. Agricultura a rămas unicul domeniu, care merită să fie susținut și în baza căruia noi avem acumulări directe și indirecte la Buget mai mult de 50%”, a declarat Alexandru Oleinic, în cadrul unei conferințe.  
În context, Partidul Popular din R. Moldova vine cu propuneri, prin care politica fiscală trebuie să contribuie la sporirea veniturilor, iar bugetul de stat - să reflecte rezultatul implementării politicilor, prin impozite moderate și stabilirea impozitului unic de 10% pentru persoanele fizice și juridice. Alte propuneri țin de stabilirea cotei zero la impozitul pe venitul reinvestit în capitalul social și excluderea taxelor și impozitelor la importul de utilaje și tehnologii avansate.
De asemenea, se  propune  introducerea impozitului unic în agricultură de 1,8 lei/grad-hectar,stabilirea a cotei 8%TVA în agricutură și scutirea de impozit pe venit  pentru trei ani a micro-întreprinderilor (cu vînzări de pînă la 500 mii lei), care vor crea cel puțin 5 locuri de muncă.
Un element important, după părerea reprezentanților PPRM, este reformarea actului de  guvernare și a instituţiilor guvernamentale prin trecerea definitivă la E-guvernare. Aceasta mai înseamnă și trecerea la plăți pe cardurile bancare, implimentarea registrului electronic al plătitorilor și beneficiarilor de asistență socială, iar impozitele achitate de salariat  la fondul  de pensionare să se acumuleze pe contul personal al salariatului.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE