În prima săptămână de campanie electorală, posturile de radio şi televiziune cu acoperire naţională au admis mai multe abateri de la principiile etice şi deontologice, eşuând să reflecte campania electorală corect şi echidistant, – se arată în primul raport de monitorizare elaborat de Centrul Independent de Jurnalism, în cadrul Coaliţiei pentru alegeri libere şi corecte – Coaliţia 2009, prezentat joi, 2 iulie.
Raportul de monitorizare include rezultatele evaluării calitative a 5 posturi de radio şi tv în perioada 22-28 iunie 2009: Moldova 1, Radio Moldova, NIT, Prime TV şi EU TV.
Directorul interimar al Centrului Independent de Jurnalism (CIJ), Nadine Gogu, a ţinut să precizeze că „posturile publice Moldova 1 şi Radio Moldova respectă selectiv principiile reflectării echitabile ale alegerilor parlamentare”. Majoritatea ştirilor cu tangenţă electorală, mai spune Gogu “nu sunt imparţiale, reflectând evenimentele mai mult din perspectiva guvernării şi a Partidului Comuniştilor (PCRM)”.
Cât despre postul de televiziune NIT, Nadine Gogu a precizat că „postul tv se remarcă prin tendinţa de a selecta doar acele informaţii care pun guvernarea în lumină pozitivă, iar opoziţia – în lumină negativă”.
Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei, a spus despre Prime TV că nu oferă publicului suficientă informaţie cu caracter electoral. „Prin decizia sa de a nu se implica în reflectarea campaniei electorale, acest post cu acoperirea naţională privează publicul de informaţii, limitându-i accesul la un eveniment de asemenea amploare ca alegerile”, a spus expertul.
„EU TV reflectă relativ imparţial evenimentele legate direct sau indirect de campania electorală şi concurenţii electorali. Numărul mare de ştiri care favorizează anumiţi concurenţi electorali şi îi defavorizează pe alţii, vorbeşte despre o anumită tendinţă de parţialitate din partea acestui post faţă de acţiunile Guvernului, faţă de Partidul Comuniştilor şi faţă de Partidul Popular Creştin Democrat a mai spus directorul API.
Monitorizarea se desfăşoară în perioada 22 iunie – 29 iulie 2009 cu suportul financiar al National Endowment for Democracy. Scopul acestui proiect este de a monitoriza şi informa publicul referitor la comportamentul mass-media audiovizuale în campania electorală, inclusiv a accesului concurenţilor electorali la mass-media şi asigurarea pluralismului de opinie.