Închisorile nu trebuie să fie construite din credite comerciale, acestea pot fi edificate din granturi și donații. Declarația a fost făcută de deputatul PCRM, Oxana Domenti, vicepreședintele comisiei economie, buget și finanțe în cadrul luării de cuvînt asupra proiectului de lege pentru ratificarea Acordului - cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău.
Potrivit Oxanei Domenti, statul va împrumuta 39 milioane de euro pentru construcția acestei închisori, dar va întoarce 1,2 miliarde de lei.
“Ni se propune să împrumutăm 39 milioane de euro, cu o dobîndă de minim 3% pe an. În aceste condiții, suma pe care va trebui să o restituim depășește 1,2 miliarde lei”, a precizat deputatul.
Parlamentarul a atras atenția că, Guvernul contratează acest împrumut în condițiile în care majoritatea populației Moldovei se află sub pragul sărăciei, iar politicile social-economice promovate de stat poartă un caracter anti-popular.
“Considerați construcția penitenciarului, care ne va costa 1,2 mlrd lei, prioritatea numărul unu în țară. Aceasta în condițiile în care 90% din pensionarii din Moldova trăiesc sub minimul de existență, iar voi propuneți pentru anul viitor indexări de 4-7 procente, cînd 1/3 din populația țării se află sub pragul sărăciei extreme. În condițiile cînd zeci de mii de mame sunt nevoite să-și crească copiii cu cîteva sute de lei, iar persoanele cu dizabilități nu au elementarele surse financiare să-și procure medicamente, a căror prețuri cresc deja prin ordinul ministrului Sănătății, sau nu pot ieși din casă din cauza lipsei infrastructurii necesare. Se împrumută bani, în situația cînd peste 200 de localități din țară nu au nici o instituție preșcolară, sau grădiniță, cînd condițiile în toate spitalele sunt dezastruoase și în timp ce ați optimizat sute de școli pentru a economisi cîteva milioane de lei”, a declarat Oxana Domenti.
În opinia deputatului PCRM, într-o societate săracă banii destinați nevoilor sociale nu pot fi utilizați în favoarea celor care au acționat împotriva acestei societăți.
“Înțelegem, capacitățile închisorilor noastre sunt insuficiente déjà pentru ca să-și îndeplinească funcțiile, deoarece există o corelație directă între două fenomene: acolo unde se închid școli, urmează să se deschidă noi închisori. Dacă, totuși, am ajuns să suportăm consecințele acestei corelații, atunci închisorile nu trebuie construite din credite comerciale. Ele pot fi construite din ganturi, donații. Dacă cineva simte că acțiunile sale l-ar putea aduce la închisoare, ar putea jertfi în favoarea acestui proiect. În oricice caz, societatea săracă, privată de condițiile elementare de viață, nu ar trebui impusă să sustragă din mijloacele destinate nevoilor sale în favoarea celor care au acționat împotriva acestei societăți”, a concluzionat Oxana Domenti.
De menționat că, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului - cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a fost votat în ansamblu de coaliția majoritară din Parlament în condițiile în care documentul a primit aviz negativ de la mai multe comisii de specialitate, iar în comisia economie, buget și finanțe documentul nu a fost examinat.