Federaţia Rusă a fost, în ultima perioadă, ţinta unor critici în presa occidentală, fiind vizate relaţiile conflictuale ale Kremlinului cu ţările vecine şi instrumentele de politică externă prin care Moscova face presiuni asupra liderilor acestor ţări. Articolele au apărut într-o perioadă în care Moscova se află în conflict cu noua putere de la Chişinău şi Minsk, dar este în plină armonie cu cea de la Kiev.
Cotidianul german Süddeutsche Zeitung, citat de inopressa.ru, scrie că „medicul sanitar principal al Federaţiei Ruse Ghenadi Onişcenko a negat că „războiul vinului” ar avea tentă politică, deşi Rusia a mai avut în trecut asemenea „precedente”.
Astfel, în anul 2006, Moscova a interzis importul şi comercializarea producţiei vinicole din Moldova- atunci era vorba de Transnistria [R.Moldova a refuzat semnarea „Memorandumului Kozak”- document propus de ruşi în vederea reglementării conflicului de pe Nistru, n.r.]. Şi patele leton, la rândul său a fost declarat periculos pentru sănătatea cetăţenilor ruşi, în perioada când Rusia era nemulţumită de politica autorităţilor de la Riga promovată faţă de minoritatea rusă din Letonia.
Următorul „conflict al Rusiei, numit ”cel al „laptelui” a izbucnit în anul 2009 cu Belarus. Publicaţia mai adaugă că nici gustul vinurilor georgiene, nu va fi pe placul ruşilor, timp cât va fi la putere la Tbilisi, Mihail Saakaşvili.
Chiar şi primarul Moscovei, Iuri Lujkov, care a cerut boicotarea produselor moldoveneşti a recunoscut că „grija faţă de sănătatea cetăţenilor ruşi, are un substrat politic”. „Conflictul politic a izbucnit după ce preşedintele interimar Mihai Ghimpu a fi refuzat să participe la parada de Ziua Victoriei, la 9 mai. Ultima picătură pentru Moscova a reprezentat semnarea decretului privind Ziua ocupaţiei sovietice în Moldova şi solicitarea Rusiei să-şi retragă armata de pe teritoriul transnistean”.
Süddeutsche Zeitung susţine că şi unii experţi ruşi consideră comortamentul lui Onişcenko drept „isteric”. Potrivit politologului rus Valerii Homiakov , ministerul de externe rus trebuie să acţioneze la soluţionarea problemelor cu R.Moldova prin metode politice , dar nu prin intermediul „bastonului” Rospotrebnadzor-ului.
Amintim că la începutul lunii aprilie curent, un lot de 47.000 de litri de vin moldovenesc în vrac a fost stopat pentru că nu corespundea standardelor impuse de ruşi. La 17 iulie, medicul sanitar şef al Federaţiei Ruse, Ghenadii Onişcenko, a declarat că Rusia va interzice importurile vinurilor moldoveneşti, dacă Republica Moldova nu va rezolva, în viitorul apropiat, problema calităţii acestora. Analiştii politici de la Chişinău au corelat nemulţumirile Moscovei faţă de vinul moldovenesc cu apropierea R. Moldova de România.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE