Potrivit PNL,  orice dislocări, în actuala situație, coroborâte cu poziția PCRM și a unui Voronin tot mai obraznic, pot însemna coaliții monstruoase,  care au mai avut loc în Republica Moldova, cu readucerea comunisștilor la putere, ceea ce ar închide pentru cetățeni orice perspectivă de europenizare.
 
”Mesajul lui Vlad Filat nu a rămas în sfera responsabilităților guvernamentale, ci a trecut în una politică și personală. Noi am văzut un Vlad Filat mai curând în ipostaza unui analist politic începător, dar informat, tocmai bun de talk-show-uri, dând note activității altora, nu și propriei activități. Filat a venit cu sfaturi generale răsvehiculate de analiștii politici, dar, ca prim-ministru, nu s-a referit la prioritățile pentru o perspectivă europeană clară, ce nu poate exista alături de comuniști”, se spune într-un comunicat de presă al PNL.
 
PNL consideră că eschivarea lui Filat de dialog în Alianță poate fi interpretată ca lipsă de voinţă politică, ca incapacitate de a formula viziuni solide și a organiza realizarea lor, ceea ce implică muncă în echipa guvernamentală, prin afirmarea dificilă, dar necesară, ca lider al acesteia, ceea ce astăzi nu constatăm.
 
Totodată,  în opinia PNL, amenințarea proferată de Vlad Filat la adresa partenerilor de Alianță că ”se va gândi ce va mai face!” lasă loc pentru presupunerea că are o înțelegere cu PCRM ca să nu fie demis. ”În general, și scenariul cu aceste consultări pare unul coordonat cu ideologii comuniști gen Mark Tkaciuk, ceea ce ar fi reprobabil pentru o societate care a votat un viitor european. În timp ce societatea așteaptă de la premier o viziune, nu un evantai de opinii, comentarii, declaraţii de interese, critici și ameninţări la adresa partenerilor din AIE, dar laude pentru comuniști”, se spune în comunicatul PNL.
 
PNL afirmă că Filat lasă impresia că ”se teme de degradarea imaginii sale și caută vinovaţii pentru eșec, găsindu-i în rândul concurenților politici, nu în rândul comuniștilor sau în propria incompetență. ”Verigile slabe” sînt chiar servilii lui Filat, oamenii corupţi, care îi cântă ditirambi și îl stimulează să răstoarne AIE-2”.
PNL critică şi declaraţia deputatului peledemist Streleţ, care a declarat că nu mai e nevoie de acord AIE la nivel local, pentru a se putea vota cu PCRM conducerile unor raioane. ”Optînd public pentru a se renunţa la înţelegerile puse la baza AIE, Filat pune în pericol Acordul Alianţei și încalcă angajamentele asumate în faţa partenerilor", se mai spune în comunicatul PNL.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE