Deputatul Alianței ”Moldova Noastră” (AMN), Veaceslav Platon, este suspectat că ar deţine ”Votul de aur”, necesar comuniştilor la alegerile Preşedintelui R. Moldova, programate pentru 20 mai. Platon a discutat, într-un interviu, cu jurnaliștii de la Ziarul de Gardă cu scopul de a explica situația creată.
Dle Platon, aţi lipsit din R. Moldova în ultimii doi ani. Din ce motive?
Aici nu am afaceri deosebite şi nu am avut nevoie să fiu în Moldova.
Dar ce activităţi aveţi acum?
Sunt deputat. În conformitate cu legislaţia în vigoare, am demisionat din alte activităţi, atunci când am devenit parlamentar.
Ce veţi face din această funcţie? Ce puteţi realiza, or, fiind ales al poporului va trebui să răspundeţi aşteptărilor alegătorilor Dvs.?
În R. Moldova, e un mare decalaj între lege şi realitate. Legile scriu una, iar realitatea este cu totul alta. Situaţia e aceeaşi, atât în viaţa socială, cât şi în cea politică. Sarcina mea e ca să contribui la reducerea acestor diferenţe dintre lege şi aplicarea ei. La noi toată lumea vorbeşte frumos despre eurointegrare, dar R. Moldova păşeşte cu totul în altă direcţie. Toată lumea e obişnuită deja că de la tribună se spune una, iar în realitate are loc altceva. Oamenii încept să accepte asta ca pe un fenomen firesc.
Dar ce fel de afaceri aţi avut sau mai aveţi?
Am avut mai multe companii juridice în afara R. Moldova. Dar, în legătură cu alegerea mea în funcţie de deputat, am transmis afacerea mea unor parteneri de business.
Cum explicaţi transferul Dvs. de pe locul 60, din lista electorală a AMN, pe locul 11?
Despre faptul că voi deveni deputat se ştia cu jumătate de an mai devreme. Discutasem acest subiect cu preşedintele AMN, Serafim Urechean, care a salutat decizia mea. Despre aceasta, bineânţeles, au aflat şi oponenţii noştri care au şi demarat urmărirea mea, iniţiindu-mi o serie de dosare penale, absolut fictive. Se întâmpla acest lucru prin luna ianuarie 2009. A fost o acţiune politică, având scopul exclusiv de a denigra partidul din care fac parte.
Aţi cumpărat sau nu locul 11 pe lista electorală a AMN?
Poţi să vorbeşti orice, dar cum poţi demonstra, dacă nu ai văzut. Ştiu că se vorbeşte despre mine că aş fi conjuncturist.
Ce acuzaţii vi se aduc în aceste dosare?
Sunt bănuit de implicare în furturi în proporţii deosebit de mari. Ce fel de furturi? Habar nu am. Procuratura mun. Chişinău a intentat acest dosar, fiind încălcate toate normele procesuale. Acuzaţia mi-a fost adusă în urma declaraţiilor unui kolhoznic dintr-un sat din Cimişlia care a povestit că cineva l-ar fi contactat telefonic. Nişte persoane necunoscute, din oraşul Kiev. L-au chemat la o întrevedere de afaceri. El a plecat. Acolo l-au plimbat prin restaurante şi prin cluburi de noapte. Pe urmă s-a apropiat un tânăr, pe nume Veaceslav Platon, care, dintr-o valiză, ar fi scos mape întregi de documente care, chipurile, demonstrau activitatea sa criminală, propunându-i să participe în afaceri criminale. El, însă, ca un cetăţean onest, a revenit în Moldova şi a povestit totul organelor de drept.
Îl cunoaşteţi pe acest om?
Nu îl cunosc, nu am auzit despre el şi nu l-am văzut vreodată. Dar, în temeiul declaraţiilor acestuia, a fost eliberată o sancţiune despre arestul meu, care a fost transmisă la Interpol. Iar eu, în tot acest răstimp am fost la Moscova. Nu am fost căutat şi găsit de nimeni. Nu au sosit citaţii nici la locul de trai, nici la locul de muncă. Avocaţii mei nu au fost informaţi.
La ce etapă se află acum acest dosar?
E un dosar tehnic care a avut un singur scop — ca să fiu dat în căutare prin Interpol, pentru a demonstra că în cadrul AMN sunt persoane cu biografii criminale. A fost o acţiune de imagine, organizată de Partidul Comuniștilor (PCRM).
Pe 20 mai vom asista la alegerea Preşedintelui R. Moldova. Ce a decis fracţiunea Dvs.?
A fost anunţat demult — nu vom participa la alegeri.
Dar ce credeţi despre apariţia celui de-al doilea candidat la funcţia de Preşedinte?
E un truc tehnic. Orice fel de alegeri pot avea loc doar în condiţiile în care sunt cel puţin doi candidaţi. Este clar că, deşi e înaintat de PCRM, comuniştii nu vor vota în favoarea lui Groppa. Toţi vor vota pentru Greceanîi, chiar şi cei care l-au propus.
Despre Dvs. s-a vorbit cel mai frecvent că aţi fi un potenţial trădător. Declaraţi, însă, că ar fi imposibil acest lucru. Aţi auzit cumva despre alţi potenţiali deţinători ai ”votului de aur”?
Dacă faci presupuneri neântemeiate, e ca şi cum ofensezi pe cineva. Când văd cum sunt ofensat eu, nu vreau să particip la astfel de trucuri în raport cu alţii.
Unde eraţi pe 7 aprilie 2009?
La Moscova.
Care ar putea fi rezultatele unor eventuale alegeri anticipate?
După alegerile din 5 aprilie eu am înţeles un singur lucru: electoratul de aici nu poate fi înţeles la nivelul minţii. Din această cauză e greu să prognozezni ceva. În activitatea mea eu sunt obişnuit să mizez pe logică, dar în cazul R. Moldova logica este un fenomen inutil.
Sunteţi cetăţean al R. Moldova?
Am dublă cetăţenie, rusă şi a R. Moldova.
Vă deziceţi de cetăţenie dublă sau de mandatul de deputat?
Am depus cererea de refuz a cetăţeniei Federației Ruse, dar, după cum mi-au spus la Ambasadă, detaşarea de această cetăţenie prevede o procedură îndelungată şi dificilă, care poate continua ani de zile. S-ar putea întâmpla ca această procedură să depăşească durata mandatului meu. Iar eu vorbesc mai mult în rusă pentru că am făcut studiile în Rusia, soţia mea e de acolo, iar, în prezent, familia mea e acolo.
Cum calificaţi acuzaţiile pe care le aduce guvernarea la adresa opoziţiei şi a României, în urma protestelor din 6-7 aprilie?
Eu cred că acesta a fost un bunt al celor care nu au fost auziţi, ani în şir. A fost un protest al oamenilor. Aşa s-au manifestat energiile acumulate de mai mult timp. Este regretabil că cineva a încercat să fure această Revoluţie, să o compromită. Mă întrebam, din ce cauză Marea Revoluţie din Octombrie, soldată cu milioane de victime, este elogiată de comunişti, iar tentativa de la 7 aprilie este blamată. Orice popor şi orice generaţie are dreptul la revoluţie şi nicio guvernare nu are dreptul să răpească revoluţia cuiva.
Credeţi că nu a existat un scenariu?
Fiecare scenariu are un început şi un sfârşit. Dacă ar fi existat un astfel de scenariu, el ar fi fost dus la bun sfârşit. Toţi erau pierduţi în acele zile, iar acest lucru demonstra că lucrurile s-au produs exprompt.
Veţi vota sau nu la 20 mai?
La noi, în Moldova, nu ştiu de ce, oamenii sunt obişnuiţi să măsoare lucrurile după propria lor măsurătoare. E o mare descoperire pentru mine să constat cât de lipsiţi de caracter şi de principialitate sunt, în mare măsură, oamenii de la noi. Ei trăiesc cu ziua de azi şi sunt indiferenţi total faţă de viitorul lor şi al copiilor lor. Repet, nu contează cine sunt candidaţii, ci care forţe politice promovează aceste candidaturi. Noi vrem o putere descentralizată şi condiţii democratice.