Statele Unite s-au declarat din nou marţi convinse că regimul sirian a comis atacul chimic de la 21 august, un masacru căruia vor să îi răspundă, foarte probabil militar, dar fără să încerce, oficial, să îl înlăture de la putere pe Bashar al-Assad.
SUA şi-a înăsprit declaraţiile în această privinţă, în vederea pregătirii terenului unei posibile lovituri împotriva Damascului. Declaraţiile sunt dublate de consultări diplomatice în toate direcţiile susţinute de către secretarul de Stat John Kerry.
Vicepreşedintele american Joe Biden, aflat într-o vizită la Houston (Texas, sud), a acuzat Siria că se află în spatele atacului chimic de miercurea trecută.
"Nimeni nu se îndoieşte că (persoane) nevinovate - bărbaţi, femei şi copii - au fost victime ale atacurilor chimice din Siria. Iar vinovaţi de această folosire îngrozitoare a unor arme chimice în Siria sunt, fără îndoială, (membrii) regimului sirian", a declarat Biden, în urma unor afirmaţii similare ale purtătorilor de cuvânt ai Casei Albe Jay Carney şi Departamentului de Stat Marie Harf.
Washingtonul avea încă de luni "foarte puţine îndoieli" asupra responsabilităţii Damascului în acest atac, soldat cu sute de morţi.
"Ştim că regimul sirian este singurul care deţine aceste arme, că el a utilizat aceste arme în numeroase rânduri în trecut (...). Preşedintele (Barack Obama) crede şi eu cred că cei care utilizează arme chimice împotriva bărbaţilor, femeilor şi copiilor fără apărare este necesar să dea socoteală", a subliniat Biden, la fel ca John Kerry, care a declarat luni că recurgerea la armament chimic este "moral interzisă".
O posibilă intervenţie militară în Siria nu va include desfăşurarea de trupe terestre şi nu va avea ca obiectiv schimbarea regimului de la Damasc, întrucât asemenea acţiuni ar obliga SUA şi aliaţii lor să se implice mult mai profund în conflict, a precizat marţi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, citat de agenţiile Reuters şi EFE.
Potrivit postului CNN şi cotidianului The New York Times, care citează surse din guvernul american, un atac asupra Siriei va fi limitat şi se va executa cu rachete ghidate, lansate de pe distrugătoarele şi submarinele staţionate în Marea Mediterană, care vor viza aproape 50 de ţinte strategice. 
Printre aceste obiective se regăsesc unităţi de artilerie, centre de comandă şi baze aeriene, dar nu şi depozitele de arme chimice, pentru a evita declanşarea unei catastrofe naturale sau umanitare. Conform respectivelor surse, alte obiective ar putea fi unităţile comandate de familia al-Assad şi facilităţile preşedinţiei siriene. Atacul ar urma să se desfăşoare în două valuri, pauza dintre ele având ca scop evaluarea pierderilor inamicului. 

În prezent, Casa Albă aşteaptă un raport oficial al serviciilor de informaţii americane, ce ar urma să fie furnizat săptămâna aceasta, preşedintele Barack Obama urmând să decidă cum vor răspunde SUA în urma dovedirii atacului cu arme chimice asupra civililor. Potrivit surselor citate, raportul va conţine date despre comunicaţiile armatei siriene şi fotografii luate din satelit cu bazele şi echipamentele acesteia folosite în atacul cu arme chimice de pe 21 august, în apropiere de Damasc. 
O lovitură împotriva Damascului părea iminentă marţi, iar Siria a promis că se va apăra.
Potrivit secretarului american al Apărării Chuck Hagel, Statele Unite au "poziţionat elemente pentru a putea răspunde oricărei opţiuni a preşedintelui". "Suntem pregătiţi", a oferit el asigurări. Intervenţia ar fi limitată la o campanie punctuală de câteva zile, prin tiruri de rachetă de croazieră de tip Tomahawk de la bordul a patru distrugătoare aflate în largul coastelor Siriei, au declarat pentru AFP o serie de oficiali americani.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE