”Nu știu de unde, dar Comisia Electorală Centrală (CEC) a spus că împărțirea mandatelor se face conform metodei D’Hondt. Am studiat foarte bine Codul Electoral, Constituția R. Moldova și nu am găsit că este prevăzut această metodă” a menționat Mihai Ghimpu, liderul PL, miercuri, 5 august, într-o conferință de presă.
Astfel, obținerea mandatelor trebuie să fie împărțită în felul următor: PCRM trebuie să dețină 47 de mandate, PLDM – 17, PL- 16, PDM - 13, iar AMN – 8. ”Cel mai important pentru noi, că opoziția câștigă un mandate”, a mai spus Ghimpu.
”Mai mult ca atât am depistat în art. 4 și art. 61 al Constituției care se spune că fiecare vot are putere juridică legală, atunci ne-am gândit că ar fi bine să apelăm la specialiștii Academiei de Științe a Moldovei pentru a ne da un răspuns”, a adăugat Ghimpu.
Comisia de experți formată din matematicieni, academicieni, doctori habilitațispun că formula la care face trimitere CEC nu este legală și nu are nici un suport juridic.
Deoarece CEC a adoptat o decizie în afara Codului electoral și a Constituției, după cum afirmă Ghimpu ”am hotărât să atacăm Comisia Electorală Centrală la Curtea de Apel. Totodată, menționând liderul PL că ”nu poate fi corect ca pentru PCRM un mandat să constituie 14,723 voturi, iar pentru PL, spre exemplu, 15,473 voturi.
Roman Andrieș, reprezentatntul PL la CEC a spus despre faptul că ieri în cadrul ședinței de la CEC a înainat un demers privind această problemă ”și nu ne-a surprins de loc răspunsul secretarului CEC, Iurie Ciocan că metoda pe care o folosesc ei este una perfect legală. Cu toate că în Codul electoral nicăieri nu se stipulează că anume metoda D’Hondt trebuie folosită pentru calcularea mandatelor”.