Preţurile la terenurile agricole vor creşte în localităţile Bălţi, Orhei, Chişinău, Ungheni şi Cahul. La această concluzie a ajuns analistul economic al IDIS Viitorul, Viorel Chivriga, care a prezentat în acest sens marţi, 21 iulie, un studiu privind piaţa funciară agricolă.
“Legislaţia părtinitoare a permis unor grupuri de interes să achiziţioneze active la preţuri derizorii şi să acapareze celor mai bune terenuri”, a declarat analistul. Aceşti factori, potrivit lui Chivriga, au influenţat decisiv lichidarea unor întreprinderi, care puteau fi restructurate şi privatizate. Consolidarea terenurilor s-a produs doar pe hârtie”.
Potrivit expertului, “fondul funciar agricol rămâne în continuare unul fragmentat şi dezintegrat”. Şi asta pentru că “mai bine de jumătate din pământuri sunt date în arendă pentru un termen de până la trei ani. Or, asta descurajează investiţiile în afacerile agricole, nu asigură protecţia solurilor şi, din acest motiv, nu poate fi considerată o metodă plauzibilă în optimizarea exploataţiilor agricole”, mai spune autorul studiului.
În acest sens, autorul recomandă operarea unor modificări în legislaţia în vigoare, cu scopul acordării dreptului investitorilor străini de a achiziţiona terenuri agricole, cu condiţionări şi limitări ce ar prevedea dreptul de a procura terenuri numai în zonele defavorizate stabilite prin hotărâre de guvern şi a terenurilor, care urmează a fi restabilite şi valorificate prin programe speciale de protecţie, ameliorare şi utilizare durabilă a resurselor de soluri. Totodată, procedurile de înregistrare a tranzacţiilor funciare ar trebui simplificate, iar costurile de tranzacţie – diminuate, mai crede Chivriga.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE