„De la proclamarea independenţei R. Moldova, unul din aspectul-cheie al politicii interne şi externe a celor patru preşedinţi de stat, a reprezentat căutarea surselor alternative gazului rusesc. Moscova a dictat Chişinăului propriile reguli de joc, deoarece deţine controlul asupra conductelor, care alimentează economia moldovenească”.
Potrivit NG, anume identificarea unei soluţii în acest sens, în viziunea tuturor şefilor de stat ai R.Moldova, ar ajuta ţara să „scape” de una dintre cele mai importante probleme existente: prezenţa trupelor ruse din stânga Nistrului.
„Dorinţa, însă nu totdeauna corespunde cu posibilităţile politicienilor moldoveni. Astfel, R.Moldova continuă să importe gaze ruseşti, iar importul de energie electrică depinde de situaţia şi orientarea autorităţilor de la Chişinău: proromânească sau prorusă. Alţi vectori de politică externă în Moldova nu există, susţine ziarul moscovit.
Experţii de la Kiev, mai scrie NG, sunt de părere că în cazul reluării de către Ucraina a exportului de energie electrică în R.Moldova, întrerupt în anul 2009 în favoarea importului din Rusia, au de câştigat ambele părţi. Şi autorităţile de la Chişinău, potrivit unor surse ale NG pe lângă cercurile guvernamentale, nu s-ar opune înlocuirii treptate a energiei electrice importată din Rusia cu cea din Ucraina. „Aceasta este politică, de aceea în primul rând este important ca prezenţa Rusiei sub orice formă să fie tot mai mică”.
Menţionăm că, R.Moldova a refuzat să importe energie electrică ucraineană de la începutul anului 2009, apelând la serviciile de alimentare energetică ale Centralei de la Kuciurgan, principalul acţionar al căreia este Inter RAO EES din Federaţia Rusă.