Până acum, se descoperiseră peşti radioactivi numai în apele din apropierea Japoniei, acum fiind pentru prima dată când urme de substanţe periculoase sunt găsite în corpul unor peşti atât de mari şi aflaţi la o distanţă atât de mare de Ţara Soarelui Răsare, scrie gândul.info.
Potrivit cercetătorilor americani, peştii radioactivi au fost prinși anul trecut, în San Diego, la cinci luni după dezastrul de la Fukushima, şi au descoperit că nivelurile de cesiu-134 şi cesiu-137 sunt mult mai mari decât se aşteptau.
Ei au analizat şi alţi peşti care nu migrează şi nu au găsit în corpul lor urme radioactive. „Rezultatul este fără echivoc, Fukushima e sursa radioactivităţii”, spun specialiştii. Ei au explicat că tonul roşu a devenit radioactiv după ce a înotat în apele contaminate şi s-a hrănit cu krill şi calmari radioactivi. „Pacificul este un ocean foarte mare, e uimitor că peştii încă mai prezentau urme de radioactivitate”, spun cercetătorii.
Tonul roşu este preţuit în special în Japonia, unde se mănâncă 80% din tot tonul din Pacific şi Atlantic şi unde o felie subţire costă 24 de dolari.