Ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei au depistat în mun. Chişinău, str. Uzinelor 16 un autocamion de model „MAN” cu semiremorcă încărcat cu deşeuri de metale feroase în cantitate de 22 790 kg, la volanul căruia se afla un cetăţean al României.
La momentul controlului, şoferul nu a putut prezenta documente de provenienţă legală pentru marfa dată. La cererea colaboratorilor CCCEC, n-au fost prezentate nici careva acte ce ar confirma autorizarea pentru activitatea în domeniul colectării, păstrării şi comercializării deşeurilor de metale feroase şi neferoase.
Potrivit informaţiilor operative, încărcătura urma să fie exportată ilicit în România prin intermediul unui agent economic autohton care, la rîndul său, ar fi pus în aplicare o schemă infracţională de export ilicit a resturilor şi deşeurilor de metale din Republica Moldova peste hotare, prin introducerea unor informaţii neveridice în documentele vamale.
În acţiunile şoferului s-a stabilit încălcarea prevederilor art. 265 Cod contravenţional – “Achiziţionarea, păstrarea, transportul spre comercializare şi comercializarea ilegală a valorilor materiale”. Potrivit legislaţiei în vigoare, fapta se sancţionează cu amendă de la 10 la 100 de unităţi convenţionale.
De notat că, de la începutul anului 2010, colaboratorii CCCEC au depistat şi sechestrat peste 60 tone de deşeuri de metale fără documente de provenienţă legală a mărfii după cum urmează: metale feroase – 30 760 kg; metale neferoase – 30 505 kg.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE