Inundaţiile au provocat moartea a cel puţin 110 persoane şi au lăsat fără adăpost alte câteva mii, în urma ploilor torenţiale care s-au abătut asupra regiunii de nord-vest a Pakistanului şi în Caşmir, au anunţat surse oficiale.

Armata a fost mobilizată să vină în ajutorul sinistraţilor, în special în districtele cele mai grav afectate, Swat şi Malakand. "Pot să confirm moartea a 91 de persoane în ultimele două zile, în diferite zone", a declarat un înalt oficial din provincia Khyber Pakhtunkhwa, Ahmad Bilour.

Peste 60 de persoane au murit doar în districtul Malakand, în timp ce la Swat, izolat din cauza ploilor abundente, mai multe poduri s-au prăbuşit şi comunicaţiile au fost întrerupte. "Operaţiunile de salvare au fost îngreunate foarte mult, ploaia reţinând la sol elicopterele", a precizat el.

Cel puţin 22 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 30 au fost rănite joi, când ploile torenţiale care au afectat Caşmirul pakistanez au provocat prăbuşirea a zeci de case, a anunţat şeful Guvernului local Sardar Atique Ahmad, în timpul unei conferinţe de presă.

"Situaţia este foarte gravă şi s-ar putea înrăutăţi, deoarece majoritatea fluviilor au depăşit nivelul de alertă", a precizat el.

Anunţuri făcute prin difuzoare din minarete îi avertizează pe locuitorii provinciei, fluviul Neelum ameninţând să inunde capitala provinciei Mouzaffarabad.

Aceste inundaţii survin în condiţiile în care ţara este în doliu, în urma accidentului de marţi al unui avion de pasageri în apropiere de Islamabad, soldat cu 152 de morţi.

Potrivit lui Ahmad Bilour, peste 30.000 de persoane au fost strămutate, din cauza inundaţiilor, doar în regiunea Peshawar.

Previziunile meteorologice arată că precipitaţiile legate de muson ar urma să continue în timpul următoarelor 24 de ore, dar la o intensitate mai redusă.

În 2007, inundaţii severe cauzate de ploi abundente în sudul şi sud-vestul Pakistanului s-au soldat cu 200 de morţi şi au afectat aproape 1,6 milioane de persoane.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE