Partidul Democrat din Moldova (PDM) vine cu un apel adresat societății civile, partidelor politice, tuturor centrelor de analiză, de expertiză, mediul de afaceri, mediul academic, asociațiilor, sindicatelor pentru a conjuca eforturile întru elaborarea unui plan anticriză. Apelul a fost lansat, luni, 29 iunie, în cadrul unei conferințe de presă de către președintele PDM, Marian Lupu.
O asemenea abordare, crede Maria Lupu,  va permite câteva avantaje, unul din ele ar fi: ”nu vom avea pierderi de timp în contextul campaniei electorale, pentru că un asemenea program trebuie să înceapă în luna august. Noi, mizăm pe componenta participativă a acestui program.”
Elaborarea programului anti-criză ”este un exercițiu foarte responsabil la nivel național”, spune Lupu. De asemnea, ”cred că o atare participare la elaborarea unui asemnea program național de depășire a crizei economice din R. Moldova ține de interesul național”, a dăugat președintele PDM.
Potrivit, ex ministrului Economiei și Comerțului, Valeriu Lazăr această idee ”rezonează perfect cu așteptările care sunt în societate. Deja se simte necesitatea creării unui atare program, la fel am observat că acest program rezonează perfect cu o inițiativă a Confederației Naționale a Patronatelor care s-au arătat dezamăgici că Guvernul nu a venit cu o replică constructivă. Nu au văzut din aprtea autorităților suficientă atitudine și atenție față de necesitatea miiilor și miilor de angajați care stau în spatele acestor organizații”.   
M. Lupu a ținut să menționeze, în același context, ”reieșind din premiza că R. Moldova se află într-un proces de criză economică derivată din criza economică mondială și de rezistența unor probleme profunde în economia țării, campania electorală nu trebuie să afecteze abordarea serioasă în rezolvarea problemelor stringente de ordin social și economic din țară”.
Criza economică în țara noastră este foarte profundă, problemele sunt foarte complexe și serioase și o abordarea îngustă punând accente pe dividente politice este o abordare contra productivă,  a specificat liderul PDM.
”PDM își asumă responsabilitatea să asigure toată expertiza și tot suportul necesar pentru lansarea și buna desfășurarea a acestui proces participativ pentru a ajunge la elaborarea unui program complex, real, fezabil, care ar asigura depășirea efectelor de criză și ieșirea țării din criza economică, a conchis Lupu.
În reacție președintele Alianței ”Moldova Noastră”, Serafim Urechean, spune că partidul său nu va participa la elaborarea acestui proiect, iar ”variantele comuniste noi, nu le primim. Lupu, ieri, era cu totul roșu, și astăzi este deja de altă culoare, scuzați-mă, vă rog, nu se poate într-o zi să-ți schimbi culoarea atât de radical. Este un proiect al comuniștilor și bineânțeles va fi apreciat de către electorat.”

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE