Legea partidelor politice nu funcţionează. Este concluzia studiului despre finanţarea partidelor politice din bugetul de stat, lansat joi, 23 iulie, de expertul IDIS Viitorul, Sergiu Lipcean. Autorul susţine că Legea favorizează partidul de guvernământ, în detrimentul formaţiunilor din opoziţie.
Potrivit lui Lipcean, Partidul Comuniştilor (PCRM) beneficiază de 54,4% din subvenţia bugetară, Alianţa “Moldova Noastră” – 17,58%, iar restul partidelor beneficiază de un plafon cuprins între 6% şi 8% din suma totală de 17 mln, acordată de stat.
“Scrutinul electoral din primăvara anului 2009 confirmă că resursele financiare ale concurenţilor au fost concentrate în mâinile câtorva grupuri restrânse de personae, care se regăsesc de regulă pe primele poziţii ale listelor electorale”, susţine Lipcean.
Cele mai mari controverse ale legii sunt provocate de faptul că donaţiile ce pot fi oferite de persoanele fizice, dar şi juridice sunt extreme de înalte şi nu reflectă condiţiile de trai ale cetăţenilor, iar persoanele din afara ţării nu au dreptul să facă donaţii partidelor, mai spune Lipcean.
“În aceste condiţii, campania electorală ar putea fi finanţată de 8 persoane fizice sau 4 persoane juridice”, susţine autorul cercetării. Şi asta pentru că, potrivit legii, partidele politice pot primi de la persoanele fizice donaţii în sumă de 500 salarii medii, adică 1 mln 750 mii lei, iar de la persoanele juridice pot primi 1000 de salarii medii, adică, de două ori mai mult, explică Lipcean.
Totodată, expertul mai spune că cei mai mulţi bani sunt cheltuiţi pentru publicitatea televizată, afişaj electoral şi pentru întâlnirile cu alegătorii.