Primul raport de monitorizare al campaniei electorale, prezentat marţi, 14 iulie, de Promo-Lex, arată că mass-media din stânga Nistrului face partizanat politic în favoarea Partidului Comuniştilor (PCRM).
Potrivit raportului, într-o ştire publicată pe portalul „Lenta PMR” Vasilii Şova, candidat PCRM, a declarat că „PCRM este singura putere politică din Moldova capabilă să soluţioneze problema transnistreană pe cale paşnică”.
Ziarul „Novaya Gazeta» a publicat scrisoarea unei pensionare din s. Ghidirim, r.Rîbniţa, prin care afirmă că „în perioada guvernării comuniste nu au fost cazuri de conflict dintre locuitorii din Transnistria şi Moldova, cu excepţia câtorva „ciocniri” provocate de liderii din Bender şi Tiraspol”. Finalul scrisorii conţine un mesaj de îndemn pentru toţi cei care deţin acte moldoveneşti să voteze la Rezina pentru PCRM.
Tot „Lenta PMR” preia un articol din ziarul „Moldavskie Vedomosti», în care scrie că liderul PCRM, Vladimir Voronin, îi îndeamnă pe alegători să voteze PCRM, PPCD sau PDM.
În perioada 6-11 iulie 2009 PROMO-LEX a monitorizat 2 posturi de televiziune (TV PMR şi TSV), 3 agenţii de ştiri (Olvia Press, Regnum şi Novоi Reghion), 3 ziare („Pridnestrovie», „Celovek i ego Pravo» şi „Novaya Gazeta») şi două portaluri de ştiri (tiraspol.info şi Lenta PMR) din regiunea transnitreană.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE