Amprente şi fotografia digitală într-un cip de siguranţă, aşa s-ar caracteriza pe scurt paşaportul biometric, un document de călătorie mai sigur, dar şi mai scump. În afară de amprenta degetului arătător de la ambele mâini şi de fotografie cipul conţine datele personale ale persoanei dar şi codul numeric. Ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, Alexandru Oleinic a făcut o prezentare, marţi, 11 mai, a paşapoartelor biometrice, dar şi a etapelor prin care trece un document până la eliberare.
Paşapoartele biometrice vor facilita obţinerea vizelor în spaţiul Schengen, iar durata înregistrării înainte de zbor şi procedurii de control vamal va fi mult mai redusă.
Deocamdată, paşapoartele biometrice costă 75 euro eliberat timp de 30 de zile şi 160 de euro pentru o zi şi sunt perfectate doar în oficiile de documentare din capitală. Până la 1 ianuarie MTIC urmează să negocieze preţul paşapoartelor biometrice cu UE pentru a reduce costul până la 33%. Totodată, urmează să fie echipate cu tehnica necesară de perfectare a noilor paşapoarte toate oficiile de documentare a populaţiei din ţară, punctele vamale, dar şi misiunile diplomatice din afar ţării. În acest sens, Bruxelles-ul a anunţat că va acorda un ajutor financiar ţării noastre în valoare de 2 mln de euro.
Pentru comparaţie, în Marea Britanie un pasaport biometric pentru adulţi costă 77,5 lire sterline, în Franţa - 88 euro, în Grecia - 76,4 euro, în Austria şi Germania - 69,9 euro, în România - 67 euro. Ceva mai ieftine sunt paşapoartele în Portugalia - 60 euro, Italia - 44,5 euro, Olanda - 38 euro, Luxembourg - 30 euro, Ungaria - 24 euro, Spania - 20 euro.
Introducerea paşapoartelor biometrice este o condiţie a UE faţă de statele care îşi doresc un regim liberalizat de vize. Dintre ţările UE, Germania este prima ţară care a introdus în 2005 paşapoarte cu elemente suplimentare de securizare.
Paşapoartele se vor produce în afara ţării în urma unei licitaţii, a precizat ministrul Alexandru Oleinic. “În Europa sunt doar trei producători. Iar aşa nivel de documentare a actelor ca la noi nu există nicăieri în spaţiul CSI”.
În R. Moldova până în prezent au fost eliberate 1529 de paşapoarte biometrice. Paşapoartele vor fi valabile timp de 7 ani, iar copiilor cu vârsta de până la 7 ani vor fie liberate pentru un termen mai redus, de 3 ani. Cât priveşte paşapoartele care nu conţin date biometrice, eliberate până la data de 1 ianuarie 2011, acestea vor putea fi utilizate până la expirarea termenului de valabilitate.