Fracțiunea PAS din CMC a depus un denunț la Procuratura Generală pe factorii de decizie din Primăria Municipiului Chișinău să investigheze cum se cheltuiesc banii publici de Primăria Chișinău.

„Mai bine de o lună, Primăria Chișinău operează în baza unui buget provizoriu, buget în care sunt bani pentru mai multe programe importante pentru locuitorii capitalei, dar în același timp am văzut cum au fost închise grupele cu program prelungit din clasele primare, cum a fost reduse salariile asistenților personali care au în îngrijire persoane cu dizabilități severe și cum nu au fost oferite compensații la căldură pentru pensionarii și familiile nevoiașe din Chișinău. Cel mai important este că bani pentru aceste programe municipale sunt în buget. Avem peste 176 milioane lei pentru asistenții personali și programul de asistență personală pentru copii. Avem alocate 150 milioane de lei pentru compensațiile la căldură. Avem 18 milioane de lei pentru grupele cu program prelungit. Acești bani sunt în bugetul municipal, iar oamenii care au nevoie de acest suport din partea Primăriei Chișinău, la momentul actual, nu beneficiază de ajutor” a declarat Dumitru Ivanov, vicepreședintele Fracțiunii PAS din CMC.

Fracțiunea PAS consideră că ceea ce face Ion Ceban este o încălcare gravă a drepturilor oamenilor din Chișinău, așa că a pregătit un denunț la procuratura generală, să investigheze modul de elaborare a bugetului provizoriu al municipiului Chișinău, pentru că a identificat mai multe încălcări a legislației privind finanțele publice precum: introducerea de linii de buget pentru programe noi (legea nu permite acest lucru), au fost schimbați parametrii bugetari, au fost incluse programe municipale ce trezesc semne de întrebare.

Fracțiunea PAS cere Procuraturii Generale și instituțiilor responsabile să verifice modul de întocmire și modul de utilizare a banilor publici din bugetul municipal provizoriu.

„Într-o administrație publică normală, Consiliul Municipal trebuie să aprobe bugetul pentru anul viitor, lucru care nu s-a întâmplat în cadrul Primăriei Municipiului Chișinău, iar bugetul încă este pe undeva ascuns prin sertare și oamenii nu pot să vadă care este proiectul de buget pentru anul 2024. La ședința CMC din 8 februarie, vom cere să fie făcută dreptate oamenilor din municipiul Chișinău care trebuie și merită să beneficieze de toate programele care sunt în Chișinău, mai ales că bani sunt în bugetul municipal. Întrebarea este: Ce se întâmplă cu acești bani?” a mai spus Dumitru Ivanov.

Reacția municipalității nu s-a lăsat așteptată

„Astăzi, vedem o nouă acțiune strict politică din partea consilierilor PAS, la fel cum a fost cea din ziua de vineri. Reprezentanții PAS creează dezastru în toate domeniile importante din țară, iar pentru a diviza opinia publică, zilnic lansează tot felul de fumigene în Chișinău având 2 scopuri:

1. De a devia atenția publică de la gravele probleme din țară precum neachitarea salariilor, scandalurile de corupție în domeniul achiziționării gazelor și licitațiile de la Aeroport, dar și multe altele, eșecul tuturor așa numitor reforme de care s-au ocupat, în urma cărora au închis școli, universități, spitale, au demis asistenții sociali, etc.

2. Crearea haosului în Capitală, deoarece au această sarcină

Primăria a finalizat procesul de consultări ample pe taxele locale, nu 7 ore așa cum au dezbătut bugetul național cei de la guvernare și au încălcat flagrant legea. După ce va fi aprobat proiectul taxelor locale, va fi și bugetul. El este finalizat și urmează să fie propus dezbaterilor publice exact cum prevede legea și nu cu viteza cu care au votat cei de la PAS, ca după asta cetățenii să găsească în buget opriri de finanțări și alocații pentru croasante”, menționează primăria Chișinău.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE