La Bender, la sediul Misiunii OSCE din Republica Moldova s-a desfășurat reuniunea reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.
Tiraspolul a propus Chișinăului semnarea unei declarații comune privind soluționarea exclusiv pe cale pașnică a problemei transnistrene, a anunțat reprezentantul părții transnistrene la negocieri, Vitali Ignatiev. El s-a arătat bucuros de faptul că vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian a reiterat că partea moldovenească optează doar pentru o soluție pașnică.
Totodată, Partea transnistreană a solicitat OSCE-lui propunerea de a organiza o întâlnire internațională, implicit, de a revigora formatul 5+2 pentru a construi încrederea și a discuta inclusiv problema presiunilor economice din partea RM
Anterior, astfel de întâlniri cu participarea mediatorilor și observatorilor internaționali la negocieri au fost organizate în mod regulat.
„A fost un element auxiliar al formatului 5+2. Nu este nimic nou. Ar fi corect să revenim la această practică. Pentru că medierea internațională nu este suficientă în dialogul dintre părți”, a remarcat Vitali Ignatiev.
La rândul său vicepremierul Oleg Serebrian a declarat că a propus președenției malteze a OSCE de a organiza o reuniune în formatul 1+1 în Malta.
„Cu regret o reluare a formatului 5+2 formal sau informal nu va fi posibil, nu este real”, a menționat Serebrian
La Bender ambele părți au abordat problemele curente cu care se confruntă fermierii din raionul Dubăsari și instituțiile de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană, precum și a abordat situația complicată a drepturilor omului din regiune, în particular pe cazurile individuale de încălcare a drepturilor fundamentale, de asemenea au fost examinate problemele ale grupului de experți pe probleme de sănătate, inclusiv restricțiile în aprovizionare de medicamente în stânga Nistrului.
Chișinăul a reiterat câteva poziții.
Referitor la pretențiile Tiraspolului privind procedura importurilor și exporturilor diferitor categorii de mărfuri (medicamente, echipamente radiologice, bunuri industriale și cu destinație strategică) s-a explicat în mod repetat că autorizarea, vămuirea și emiterea deciziilor de resort pentru categoriile respective de mărfuri este asigurată în condiții egale pentru toate companiile de pe ambele maluri ale Nistrului, conform rigorilor cadrului normativ, cu asigurarea standardelor de securitate și de calitate aprobate.
Cu privire la politizarea continuă de către negociatorul de la Tiraspol a subiectului plăților vamale și ecologice s-a reamintit că aceste cerințe sînt valabile în mod uniform și nediscriminatoriu pentru toți agenții economici de pe ambele maluri ale Nistrului, care desfășoară activități licențiate, în baza actelor permisive și cu efectuarea operațiunilor comerciale prin punctele de control vamal ale Republicii Moldova.
Pe marginea subiectului ce privește înmatricularea cu plăci de model neutru a mijloacelor de transport necomerciale din regiune la subdiviziunile din orașele Tiraspol și Rîbnița a fost evidențiat faptul că acest mecanism este aplicabil în limitele stabilite de legislația Republicii Moldova și de Convenția de la Viena asupra circulației rutiere din 08 noiembrie 1968.
Șeful Misiunii OSCE în Moldova Kelly Keiderling a declarat că „nu vreau să grăbesc lucrurile, dar Moldova și Transnistria sunt aproape de rezolvarea problemei cu furnizarea de echipamente cu raze X în Transnistria. Din câte am înțeles, rămân doar probleme tehnice.”