Conducerea Parlamentului și Guvernul s-a întrunit astăzi pentru a stabili o foaie de parcurs privind lichidarea restanțelor în implementarea Acordului de Asociere. Astfel, pentru Parlament prioritățile vor constitui angajamentele asumate în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și UE pentru anii 2015-2016.
Documentul prevede ca în doi ani Parlamentul să aprobe 137 de acte legislative. Până în prezent, au fost adoptate în lectură finală 14 acte, iar alte 29 de documente se află în proces legislativ.
„La cele 5 ședințe plenare ale Parlamentului din această sesiune de primăvară au fost adoptate mai multe acte normative de pe agenda europeană decât în întreaga sesiune de toamnă. Ne mișcăm foarte bine, am intensificat la nivel de sincronizare agendele legislative și guvernamentale și roadele sunt evidente”, a menționat Andrian Candu.
El a mai adăugat că circa 90% din acțiuni sunt prevăzute a fi implementate în perioada martie-aprilie. Speakerul a mai anunțat că Parlamentul urmează să instituie un mecanism instituțional de coordonare în procesul de integrare europeană. Săptămâna viitoare, Biroul permanent al Parlamentului va examina proiectul de înființare a unui Colegiu/Consiliu pentru Integrare Europeană. 
Primul-ministru Pavel Filip s-a referit la acțiunile realizate în contextul pregătirii pentru reuniunea Consiliului de Asociere RM-UE, care va avea loc pe 14 martie curent, la Bruxelles. „Așa cum ne-am propus, Guvernul a examinat și a aprobat 28 de acte normative prevăzute în Planul de acţiuni privind implementarea Acordului de Asociere, dintre care opt acte sunt proiecte de legi care se regăsesc în Programul legislativ, aprobat prin Hotărârea Parlamentului 146 din 9 iulie 2015”, a precizat Filip.
Totodată, premierul a specificat că, din cele 166 proiecte de acte legislative prevăzute în lista prezentată la şedinţa comună precedentă, din 12 februarie 2016,  Executivul a  aprobat 79 de avize, ceea ce constituie aproape jumătate din numărul total de proiecte restante.
Totodată, la începutul lunii martie curent, Parlamentul și Guvernul au elaborat şi aprobat Foaia de parcurs privind acţiunile prioritare ce necesită a fi întreprinse pentru avansarea reformelor. Documentul reprezintă o listă consolidată de acțiuni imediate, angajamente şi termene concrete de implementare pentru a depăși provocările semnalate de Consiliul Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, precum și de alţi parteneri de dezvoltare. Printre priorităţi figurează măsuri de combatere a corupţiei, reformare a justiţiei, libertatea mass-media, reforma administraţiei publice, consolidarea independenţei de pe piaţa financiar-bancară, investigarea fraudei bancare și crearea unui climat investiţional atractiv.
Amintim, că ultima ședință cu participarea conducerii Parlamentului și Guvernului a avut loc la mijlocul lunii februarie curent.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE