Parlamentul se întrunește în sesiune extraordinară. Pe agenda deputaților sunt câteva proiecte care au stârnit discuții în societate, iar unul din ele vizează un amendament la Legea Procuraturii care prevede alegerea procurorului general prin vot, prin excluderea punctajului. Totodată deputații urmează să modifice și legislația privind evaluarea integrității instituționale. Este vorba de inițiativa legislativă a deputatului Lilian Carp prin care președinții, vicepreședinții și secretarii de partide, dar și șefii întreprinderilor municipale, ai agențiilor de stat și un șir de șefi de subdiviziuni ai acestor instituții vor fi obligați să depună declarație de avere.

Circa 20 de organizații ai societății civile au cerut Parlamentului să retragă amendamentul care prevede alegerea procurorului general prin vot. În opinia lor, selectarea candidatului în baza unui punctaj este mai sigură și reduce riscul manipulării rezultatului concursului.

Organizațiile au semnat un apel public în care se arată îngrijorate de modificarea operată de deputații partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) la legea cu privire la procuratura. Adoptată în prima lectură, modificarea prevede că procurorul general va fi ales cu votul majorității membrilor Consiliului Superior al Procuraturii (CSP), înlocuind sistemul actual în care este selectat în funcție de punctajul acordat de fiecare membru al CSP.

„Folosirea sistemului de punctaj permite identificarea încercărilor de manipulare a rezultatelor, ceea ce este practic imposibil în cazul aplicării noilor prevederi legislative propuse în proiect [...] manipularea votului este mai ușoară, pe când posibilitatea de manipulare a punctajului poate fi redusă prin aplicarea punctajului median“, se menționează în apelul public.

De asemenea, organizațiile societății civile cred că decizia deputaților este în contradicție cu angajamentele asumate de Republica Moldova înainte deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

„Comisia Europeană în raportul său, a enunțat în mod categoric că Moldova ar trebui să asigure numiri transparente și bazate pe merit în principalele organisme de guvernanță judiciară și de procuratură, inclusiv pentru numirea unui nou procuror general”, menționează experții

Semnatarii apelului au criticat și faptul că modificarea a fost votată după începerea concursului: „Adoptarea în grabă a proiectului sugerează dorința legislativului de a schimba regulile concursului dat”.

Apelul public a fost semnat de 17 organizații non-guvernamentale, inclusiv de, Amnesty International, Asociația Promo-LEX, Centrul de analiză și prevenire a corupției (CAPC) și Centrul de resurse juridice.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, în cazul în care Parlamentul nu se află în sesiune ordinară, acesta se poate întruni în sesiuni extraordinare sau speciale, la cererea Preşedintelui Republicii Moldova, a Preşedintelui Parlamentului sau a unei treimi din deputaţi. Parlamentul se întruneşte în două sesiuni ordinare pe an. Sesiunea de primăvară începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iulie. Sesiunea de toamnă începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE