Parlamentul a votat vineri, 7 mai în prima lectură modificarea Codului electoral, care prevede inclusiv reducerea pragului electoral, posibilitatea formării blocurilor electorale şi posibilitatea deschiderii secţiilor de votare în străinătate în afara misiunilor diplomatice.
Printre cele mai importante ar fi posibilitatea formării blocurilor electorale, interzise anterior. În prezent, Codul electoral nu permite astfel de subiecţi cum ar fi blocurile electorale înregistrate înainte de perioada electorală sau după stabilirea datei alegerilor, situaţie care se consideră ca fiind o restricţie nemotivată, abuzivă.
O altă modificare ar fi reducerea pragului electoral de la 5% în prezent la 4%. Pentru a accede în parlament, blocurile electorale vor avea nevoie de 6%. De asemenea, a fost redus pragul electoral pentru candidaţii independenţi de la 3% la 2%.
Se propune, de asemenea, permiterea deschiderii unor secţii de votare suplimentare pe lângă misiunile diplomatice, precum şi în alte locuri, în dependenţă de necesităţi, estimate în prealabil de către Guvern. În străinătate, secţiile de votare se vor constitui pe aceleaşi principii ca şi cele din ţară, cu deosebiri legate de finanţarea membrilor şi de completarea eventualelor vacanţe de funcţii.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie votat şi în lectura a doua.