Ca și parlamentele anterioare, această legislatură nu se evidențiază prin ceva deosebit când este vorba de plecarea la timp, în vacanța (ne)meritată, a aleșilor poporului. De ce acum în vacanță, pentru că vorba Președintelui Parlamentului .„Situația de urgență oferă Guvernului mai multe posibilități de a interveni repede, de a nu căuta Parlamentul care e prin vacanță sau nu știu pe unde”,citat încheiat.
Ca și în mandatele anterioare deputații din actualul Parlament, spre finalul sesiunii, își evidențiază cumva „hărnicia” votează la pachet proiecte și devin, eminamente, o mașină de vot. Contează numărul și mai puțin calitatea actului legislativ. Și de această dată, parlamentarii și-au croit o agendă full. Aproape 50 de proiecte legislative urmează să examineze Parlamentul la ultimele ședințe plenare din sesiunea de primăvară-vară 2022, după care deputații vor pleca în vacanță.
Desigur, agenda ședințelor include proiecte examinate recent cum ar fi cel privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice sau modificări la măsurile de implementare a Programului de stat ”Prima Casă”. Va fi împinsă și inițiativa legislativă privind acordarea unor facilități fiscale și vamale pentru cetățenii moldoveni, care revin cu traiul în țara noastră, deși proiectul este destul de ambiguu și lasă loc de interpretări. Se anunță și o rectificare de buget, pe finalul sesiunii, așa credem, pentru că multe lucruri trebuie corectate, prin modificarea Legii Bugetului.
Un proiect important al sesiunii pe care aleșii poporului îl vor discuta este conceptul noului Cod Electoral al Republicii Moldova. Chiar dacă acest document necesită o dezbatere politică serioasă la nivel conceptual, strategia de discuții față de acest proiect va fi simplificată. Îl votăm operativ, în prima lectură, după care îl trimitem Comisiei de la Veneția pentru expertizare, un așa scenariu se prefigurează. Așa dar, după o perioadă de creație legislativă Parlamentarii pleacă în vacanță până pe 15 septembrie.
Ok, vreți să plecați la odihnă vă duceți, dar…
Cum rămâne, stimați deputați, cu agenda europeană, cu planul de acțiuni care să permită Moldovei să înceapă negocierile de aderare la UE. Care este rolul Parlamentului în acest efort conjugat, pentru a detalia exact măsurile necesare din agenda legislativă pentru îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene. Cum rămâne cu agenda de integrare stimați legislatori? Sau poate Guvernul va interveni repede. La hotar e război, în țară e secetă hidrologică, CNA încă nu e DNA. Lupta împotriva corupției rămâne înscrisă în ADN-ul acestei guvernări. Așa ați declarat. Cu toate aceste angajamente cum rămâne? Sau, Moldova are suportul comunității internaționale în avansarea sa pe calea europeană. Poate o fi și așa. La această etapă complicată pentru societate nu e loc de vacanță, v-o spun cei care v-au ales. Cetățenii așteaptă rezultate sau livrabile cum vă place să spuneți, un termen des întrebuințat de pe timpul PD-lui. Este mult de rânit în statul ăsta, instituțional vorbind, stimați deputați, pe aspecte multilaterale, în profunzime, iar voi plecați în vacanță până în septembrie. Munca voastră, onorați deputați, este crucială pentru viitorul nostru, iar voi la odihnă, nu știu pe unde. Nu vă înțelegem!