Nereguli mari la Moldovagaz, pierderi pe rețea de circa 1 miliard de lei, costuri exagerate la construcția noului sediu al companiei în valoare de 550 de milioane de lei, management defectuos și achiziții de lux, mijloace fixe care nu sunt inventariate. În acest context, Parlamentul a adoptat o hotărâre  ca rezultat al audierii raportului de audit al Curții de Conturi cu identificarea unor soluții pentru autoritățile responsabile în termen de trei luni. Totodată, hotărârea prevede că Guvernul Republicii Moldova va revendica 3,3 miliarde de lei, la cursul mediu de schimb valutar din anul 2008, de la SA „Moldovagaz”.  Suma urmează a fi trecută în cont ca datorie a „Moldovagaz” către Agenția Proprietății Publice, implicit o datorie a Gazpromului față de statul R. Moldova

Hotărârea Parlamentului  survine în contextul identificării unei soluții  privind datoria R. Moldova făță de Gazprom care se cifrează la peste 700 de milioane de dolari. Chișinăul are mare suspiciuni privind veridicitaea acestor datorii față de ruși, iar din acest considerent statul a contractat două companii străine pentru a efectua un audit real al datoriilor.

Hotărârea Parlamentului prevede și efectuarea unei inventarieri a rețelelor de transport și de distribuție a gazelor naturale proprietate publică (inclusiv locală) și a celor fără de proprietar. Doar 1/3 din rețelele de gaz din țară se află la balanța Moldovagaz, iar 2/3 din ele la balanța APL-urilor de nivel 2. APP ar trebui  urgent să facă o inventariere a rețelelor și aici sunt trei scenarii, potrivit președintelui Curții de Conturi, Marian Lupu.

„ Fie se crează o întreprindere de stat care gestionează aceste rețele fie se privatizează de un investitor, fie se privatizează aceste rețele la nivel de raioane”, a spus Marian Lupu. În hotărârea Legislativului se menționează și despre rolul ministerului Energiei care va demara, în comun cu Agenția Proprietății Publice, procedura de recunoaștere/înregistrare ca proprietate de stat a rețelelor de gaze fără proprietar și transmiterea celor în proprietatea statului. Un subiect controversat vizează și construcția noului sediu al Moldovagaz care potrivit auditului Curții de Conturi devizul de cheltuieli a fost unul exagerart el cifrându-se la peste 500 de miloane de lei.

Ce ține de sustenabilitatea companiei Moldovagaz, la ora actuală, ea are o datorie de 709 milioane de dolari față de concernul Gazprom, creanță care este confirmată cu documente, a declarat directorul Moldovagaz, Vadim Ceban. Cu referire la valoarea activelor, Ceban a spus că ele sunt pe minus.

„Este vorba de minus 2,47 miliarde de lei. Or, procedura juridică spune că trebuie de capitalizat activele companiei sau anumite datorii trebuie restructurate sau să fie majorat capitalului social. Altfel, după cum prevede legea ar trebui lichidată compania, dar nu știu dacă este corect la moment”, a menționat directorul Moldovagaz. Compania a venit cu un scurt comentariu după audierile de astăzi în care menționează că raportul Curții de Conturi are o valoare de recomandare.

„SA „Moldovagaz” dă asigurări că discrepanțele financiare identificate de auditori nu se reflectă în nicio formă în tariful pentru consumatorii finali. Potrivit legii, în tarif sunt incluse prețurile de achiziție, tarifele de furnizare, transport și distribuție, precum și devierile tarifare negative, care s-au format în fond din cauza diferenței pronunțate dintre prețul de achiziție real și cel aprobat de Agenția Națională de Reglementare în Energetică pentru gazele naturale furnizate”, se menționează în comunicatul Moldovagaz.

Hotărârea adoptată de Parlament mai prevede eficientizarea activității rețelelor de distribuție a gazelor din subordinea „Moldovagaz” prin asigurarea aprobării fuziunii celor 12 întreprinderi de distribuție.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE