Cetăţenii europeni care trăiesc într-un alt stat membru al UE vor putea candida mai uşor la alegerile pentru Parlamentul European din vara anului 2014, eurodeputaţii adoptând marţi, la Strasbourg, o propunere în acest sens a Comisiei Europene, informează site-ul executivului UE.
Actul normativ este menit să simplifice procedura prin care cetăţenii ce nu au reşedinţa în statul unde candidează pot participa la alegerile europene, fiind amendată directiva 93/109. Urmează ca noile reguli să fie aprobate şi de Consiliul European, probabil până la sfârşitul acestui an.
În anul 2010, Comisia Europeană a avertizat asupra scăderii constante a ratei participării la alegerile europene şi asupra nevoii de a încuraja participarea cetăţenilor europeni la aceste scrutinuri. Simplificarea procedurii pentru candidaţii nerezidenţi în ţara unde candidează este una dintre măsurile care vin în această direcţie.
Comisia lucrează împreună cu statele membre pentru a se asigura că cetăţenii europeni care au reşedinţa într-un alt stat membru UE decât cel de origine pot participa la alegerile europene în aceleaşi condiţii ca şi candidaţii naţionali, în conformitate cu legislaţia comunitară.
Primele propuneri pe această temă ale Comisiei Europene au fost prezentate în anul 2006, împreună cu cele referitoare la prevenirea votului dublu, dar întrucât statele membre nu au reuşit să ajungă la un acord asupra acestei ultime chestiuni, negocierile au fost suspendate în anul 2008.
La iniţiativa Comisiei, discuţiile au fost reluate în octombrie anul trecut, concentrându-se pe principalul aspect al propunerii - simplificarea procedurilor ce permit unui candidat cu reşedinţa într-un alt stat membru să candideze în ţara sa. Concret, aceştia nu vor mai fi obligaţi să vină în ţara lor pentru a obţine un certificat ce atestă că nu sunt privaţi de dreptul de a candida, ci vor trebui doar să furnizeze o simplă declaraţie care va fi ulterior verificată de autoritatea electorală din ţara unde candidează.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE