Parlamentul a votat vineri, 30 octombrie, în lectura a doua modificările la Legea cu privire la procedura de votare a preşedintelui, cu unele amendamente faţă de varianta adoptată în prima lectură.
Cea mai importantă modificare este că a fost exclusă prevederea votată joi, potrivit căreia parlamentul putea organiza noi alegeri pentru funcţia de preşedinte, până la dizolvarea legislativului. Potrivit deputatului liberal-democrat, Vitalie Nagacevschi, această modificare s-a făcut la propunerea comuniştilor.
Astfel, potrivit noilor modificări, la alegerile pentru funcţia de preşedinte pot participa unul sau mai mulţi candidaţi. Legislaţia actuală nu conţine prevederi clare referitor la numărul minim de candidaţi.
De asemenea, se stabileşte că Parlamentul poate fi dizolvat numai după expirarea unui an de la data ultimei dizolvări. În prevederile legislative actuale se spune doar că Parlamentul nu poate fi dizolvat de mai multe ori în acelaşi an.
Proiectul mai explică ce înseamnă organizarea alegerilor preşedintelui şi stabileşte anumite prevederi speciale privind alegerile preşedintelui dar şi privind şedinţa publică în care au loc alegerile.
Deputaţii comunişti au criticat proiectul, menţionând că scopul este de a tărăgăna procesul de alegere a şefului statului. Ei au declarat că îl vor ataca la Curtea Constituţională.
Alegerea preşedintelui urma să se desfăşoare pe 23 octombrie, dar Parlamentul a amânat scrutinul, invocând neclarităţi în legislaţie, inclusiv în ce priveşte numărul minim de candidaţi la funcţia de preşedinte. Marian Lupu a fost unicul candidat la această funcţie. Alegerile pentru funcţia de preşedinte ar putea avea loc la mijlocul lunii noiembrie.

URMĂREȘTE POLITIK.MD PE